Pomidorai bei agurkai – populiariausios daržovės, kurias ne tik skanu, bet ir sveika valgyti kaip salotas, dėti ant sumuštinių ar rinktis kaip užkandžius tarp pagrindinių valgymų. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai mažai kalorijų turinčios daržovės, kurias drąsiai galime skanauti kasdien ir net po kelis kartus per dieną. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog šias daržoves reikėtų laikyti skirtingomis sąlygomis. Pomidorus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, o agurkus įdėti į šaldytuvą – taip šios daržovės atskleis geriausias savo skonines savybes. Lietuviams svarbus lokalumas Pasak prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, pastaruoju metu…
Artėjant pavasariui – daržovių gidas: kaip turi atrodyti viena porcija ir kaip geriausia jas ruošti
Vasariui einant į pabaigą jaučiamos pavasario nuotaikos, todėl nenuostabu, kad vis dažniau lengvumo ir spalvų norisi ne tik spintose, bet ir lėkštėse. Į kasdienę mitybą įtraukiame daugiau šviežių daržovių ir žalumynų. Juolab kad parduotuvėse jau pasirodė ir pirmosios šviežio derliaus lietuviškos daržovės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad dar vasario viduryje parduotuvėse jau galima rasti šviežių, lietuviškų agurkų, kurie tik pasirodę lentynose tarp pirkėjų tampa tikrų tikriausiu hitu. Vaisiai ir daržovės – ir užkandis, ir pagrindinis patiekalas „Šviežios daržovės tarp lietuvių populiarios išlieka ištisus metus. Žinoma, didžiausio tinklo pirkėjų dėmesio ir labiausiai kasmet laukiamos yra vietinių augintojų užaugintos daržo gėrybės, kurių pasiūlyti galime jau nuo vasario vidurio…
Skaniai, bet sveikai: netikėti priedai tradiciniam humusui
Artimųjų Rytų perlas – humusas jau ne vienerius metus išgyvena tikrą aukso amžių. Šis pagardas dažnai sutinkamas kavinių meniu, tačiau taip pat žmonės išmoko humusą gaminti ir namuose. O jeigu tradicinis humusas jau spėjo pabosti, naujų skonių ir spalvų suteikti galima jį pagardinus skirtingais ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai į racioną stengiasi įtraukti daugiau įvairesnių daržovių, tarp jų ir avinžirnių, iš kurių gaminamas maistingasis humusas. Vienas seniausių patiekalų pasaulyje „Sveika mityba tarp lietuvių populiarėja. Pastebime, kad tinklo pirkėjai ieško ne tik maistingesnių ingredientų, bet ir užkandžių. Dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: prekybos tinkle galima rasti ne tik pačių įvairiausių daržovių ir…
Būtina skubiai atstatyti pacientų lankymą sveikatos priežiūros įstaigose
Pacientai ligoninėse sveiksta arba miršta vieni, nematydami artimųjų – daug kur lankyti pacientus vis dar yra draudžiama. Tai viena sunkiausiai išgyvendinamų COVID-19 valdymo priemonių, kurios nauda ir žala nebuvo vertintos. Todėl Sveikatos teisės institutas kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją siūlydami skubiai atstatyti pacientų lankymą sveikatos priežiūros įstaigose. Tiriant pacientų lankymo draudimo įtaką pacientų sveikatai pastebėta jų suprastėjusi mityba, sumažėjęs aktyvumas, padidėjęs fizinis skausmas ir simptomai, vienatvė, depresijos simptomai, susijaudinimas, agresija, susilpnėję kognityviniai gebėjimai ir bendras nepasitenkinimas. Tarp pasekmių pacientų šeimos nariams buvo pastebėtas išaugęs nerimas, netikrumas ir padidėjęs informacijos iš sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų poreikis. Slaugos paslaugų teikėjams lankymosi apribojimai padidino etinių dilemų naštą, naujų techninių priemonių, leidžiančių sudaryti sąlygas socialinei sąveikai,…
Prancūzijos įkvėpta idėja vakarienei: antiena su figų džemu ir kroketais
Daugelyje pasaulio virtuvių kone kasdien valgomi antienos patiekalai mažais žingsneliais užvaldo ir Lietuvos kulinarijos žemėlapį. Visgi, populiariausi jie yra Prancūzijoje, o šio krašto gastronomijos specialistai antieną laiko vienu pagrindinių šalyje vartojamų maisto produktų. Kuo pasižymi antienos patiekalai ir kodėl šią mėsą būtina įtraukti į kasdienį mitybos racioną pasakoja „Lidl“ – prekybos tinklo parduotuvėse visą šią savaitę vyks autentiškų Prancūzijos skonių įkvėpta teminė „Duc De Coeur“ maisto produktų savaitė. Nuo vasario 21 d., pirmadienio, visose prekybos tinklo parduotuvėse galėsite rasti legendinio deserto „Crème brûlée“, šokoladinių pyragėlių bei lietinių su šokolado skonio kremo įdaru. „Lidl“ parduotuvių lentynos šią savaitę pasipildys ir prancūziškų sūriu „Petit Brie“, kamambero sūrio kroketais, tepamu sūriu iš ožkų…
„Būtent tuo sunkiausiu metu supratau, kad turiu priimti šiuos nepaprastus išbandymus kaip likimo dovaną, nors ir labai žiaurią…“ – žinomo Lietuvos krepšinio žaidėjo ir trenerio žmona Laima Budzinauskienė apie sukrečiančią jos vyro tragediją
„Būtent tuo sunkiausiu metu supratau, kad turiu priimti šiuos nepaprastus išbandymus kaip likimo dovaną, nors ir labai žiaurią…“ – žinomo Lietuvos krepšinio žaidėjo ir trenerio žmona Laima Budzinauskienė apie sukrečiančią jos vyro tragediją. „Keistus skausmus dešinės kojos kelyje mano vyras Mindaugas pajuto dirbdamas vyriausiuoju treneriu Lenkijos Ščecino miesto krepšinio klube, – prisimena žinomo Lietuvos krepšininko ir krepšinio trenerio žmona Laima Budzinauskienė. – Kadangi savo sportiniame gyvenime jis jau buvo patyręs traumų, todėl mokėjo gerai įsiklausyti į savo kūną ir pajuto kažką visai neįprasto…“ Iš pradžių Mindaugas konsultavosi su Lenkijos gydytojais, tačiau po to nusprendė išsitirti nuodugniau ir kreipėsi pagalbos į pažįstamus Vilniaus gydytojus, pas kuriuos gydėsi ankstesnes sportines traumas. Gydytojai…
Karibietiški atradimai: 3 egzotika kvepiantys receptai į virtuvę įnešiantys naujų spalvų
Jeigu ieškote išraiškingesnių skonių – eksperimentams virtuvėje idėjų pasisemkite iš egzotiškosios Karibų virtuvės. Karibų jūros regiono maistas išsiskiria ne tik ypatingais skoniais, bet ir turtinga savo istorija. Be to, šiame regione valgomas maistas – labai spalvingas, patiekaluose naudojama daug daržovių ir įvairiausių prieskonių bei pagardų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi įvairiausių šalių virtuvių subtilybėmis, o radę kas patinka – bando pritaikyti ir gaminant maistą namuose. Karibų virtuvė – viena iš naujausių maisto tendencijų „Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų, įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą, maisto asortimentą: nuo sušiams…
Naujausios ultragarso technologijos profilaktikai ir sunkių ligų diagnostikai
Kokia pirma mintis apsilanko galvoje, išgirdus žodį ultragarsas? Dažnas pasakys, kad jo pagalba nėštumo metu galima pamatyti motinos įsčiose esantį kūdikį ir net nustatyti jo lytį. Tačiau, kad ir kaip plačiai paplitęs vaisiaus ultragarsinis tyrimas, šios technologijos galimybės gerokai didesnės. Plačiau apie ultragarsinį tyrimą pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojos – echoskopuotoja Vida Uzelienė ir akušerė-ginekologė Sigita Neverauskienė. Pasak V. Uzelienės, ultragarsas arba echoskopija yra dažniausiai naudojamas diagnostinis vaizdavimo tyrimas, suteikiantis labai daug informacijos apie mūsų sveikatos būklę. Ultragarsas jau tampa neatsiejama daugumos medicinos disciplinų diagnostiniu įrankiu. Lengvai prieinama ir nebrangi technologija suteikia galimybę realiuoju (tyrimo) laiku nustatyti organų, struktūrą, dydį, lokalizaciją. Remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, ultragarsas yra visiškai saugus.…
Gydytojas otorinolaringologas: daugelis laiku nustatytų klausos sutrikimų gali būti sėkmingai gydomi
Klausa – vienas pagrindinių žmogaus pojūčių ir labai svarbi socialinės integracijos dalis. Klausos praradimas sutrikdo bendravimą, pasaulio pažinimą, trukdo gebėjimui dirbti ir mėgautis gyvenimu. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, pusės visų kurtumo ir klausos sutrikimų atvejų būtų galima išvengti, juos nustačius laiku. Tačiau, specialistai pastebi, kad pacientai dėl klausos sutrikimų dažnai į juos kreipiasi per vėlai. Apie klausos sutrikimus, jų galimas priežastis ir savalaikės diagnostikos svarbą pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas otorinolaringologas Valdas Bernotas. Pasak pašnekovo, klausa iš penkių pagrindinių mūsų pojūčių (klausos, uoslės, regėjimo, skonio ir lytėjimo) yra pažeidžiama dažniausiai. Kas dešimtas žmogus turi tam tikrą klausos sutrikimą. Bėgant metams ši problema tampa vis opesnė – klausos praradimas…
Europietiški receptai su menke: nuo britiško su bulvytėmis iki Portugalija ir Italija kvepiančių patiekalų
Žuvis ir jūros gėrybės dėl gausybės naudingų maistinių savybių yra vieni iš labiausiai vertinamų ir žmogaus organizmui rekomenduojamų maisto produktų. Juos į kasdienį racioną įtraukti visai nesudėtinga, nes žuvies patiekalų įvairovė apsuktų galvą net ir įgudusiai šeimininkei: nuo įmantriausių midijų ar krevečių iki silkės patiekalų ar britų tradicinės menkės tešloje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai ragauja ir egzotiškų jūros gėrybių – tradicinės žuvys išlieka mėgstamiausios. Baltymų šaltinis „Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai dažnai dairosi plekšnės, šamo, kitų jūros gėrybių, tačiau didelis dėmesys atitenka ir tradicinėms žuvims: lašišai, karpiui ar ledjūrio menkei“,…


