Niekas labiau nedžiugina daržininko širdies nei prasidėjęs daržovių auginimo sezonas. Daiginti, sėti bei sodinti tam tikras augalų rūšis galima jau ankstyvą pavasarį, tad jau kovo mėnesį prie būsimo derliaus darbuojasi ne vienas daržininkas. Kokių daržovių sėklas bei daigelius jau dabar galima kišti į žemę, o kuriems dar per anksti pasakoja „Lidl“ – prekybos tinklas, kuris kartu su daržininke Solveiga Pranckūne sudarė patogų ir išsamų metų augalų sėjimo ir sodinimo kalendorių. Ankstyviausi daigai – ant namų palangės Vienas dažniausiais darbas kovo mėnesį yra daiginimas. Nors tai padeda užtikrinti ankstyvesnį daržovių derlių, tačiau daiginimas reikalauja nemažai daržininko priežiūros ir specialaus pasiruošimo. Būtina žinoti ir tai, kad kovo mėnesį galima daiginti tikrai ne…
Daugiau jokios netvarkos jūsų rūbų spintoje – sumanūs daiktų laikymo ir vietos taupymo sprendimai
Pavasarį visuose namuose siaučia švaros ir tvarkymosi vėjai, kurie neretai įsisuka ir į rūbų pilnas spintas, komodas bei drabužines. Vieni drabužiai keliauja į kitų šeimininkų glėbį, stori megztiniai bei pūkinės striukės paliekami laukti rudens ir tokiu būdu namuose atsiranda daugiau vietos naujoms aprangos detalėms. Kaip sumaniai išnaudoti erdvę drabužinėse, komodų stalčiuose ir spintose bei reikiamus rūbus rasti akimirksniu pasakoja „Lidl“ prekybos tinklas, kuriame šiuo metu vyksta Švaros mugė, padėsianti prikviesti tvarką į namus. Juodoji skylė drabužių lentynose Drabužių lentynas ir stalčius galime vadinti juodosiomis skylėmis, kuriose pradingsta gražiausi ir mylimiausi mūsų rūbai. Nors lentynose patogiai telpa sulankstyti drabužiai, tačiau niekada nėra aišku, kas iš tiesų slepiasi jų gilumoje. Ten dažniausiai…
„Privačios gydymo įstaigos skyrė paramą nuo karo kenčiančiai Ukrainai“
Medicinos centrai „Northway“, UAB, būdama Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos nare, veikdama išvien su kitais asociacijos nariais, teikia tikslinę ir koordinuotą paramą Ukrainos broliams ir sesėms jų didvyriškoje kovoje. Asociacija, bendradarbiaudama su „Blue/Yellow“ paramos Ukrainai organizacija, praeitą ketvirtadienį išsiuntė į Ukrainą pirmąją siuntą – sukomplektuotą greitosios medicinos pagalbos automobilį, pilną karo lauko sąlygoms skirtos medicinos įrangos, priemonių bei medikamentų. Šiandien į Ukrainą išvyksta jau ir antroji siunta – 12 palečių pačių reikalingiausių medikamentų, medicinos priemonių. Šios Asociacijos siunčiamos siuntos paramos vertė viršija 50.000 Eur. Tikime, kad ši parama išgelbės daug gyvybių. Net jei išgelbės bent vieną – tikslą būsime pasiekę. Tegyvuoja laisva Ukraina! Pranešimą paskelbė: Monika Vičkačkienė, UAB Northway…
Gydytoja dietologė įvardijo sveikatai palankią duonos sudėtį: atsisakyti jos nereikia, svarbiausia – saikas (receptas)
Nors juoda ruginė duona – tarsi lietuviškos virtuvės vizitinė kortelė, savo racione nereikėtų užmiršti įvairių, taip pat ir kitose šalyse vertinamų duonos rūšių. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, šis produktas yra reikalingas mūsų mitybai, todėl vertėtų žinoti į ką atkreipti dėmesį, kad išsirinktume ne tik skanią, bet ir sveikatai palankios maistinės vertės duoną. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė A. Aleksiukienė teigia, kad lietuviai vis dažniau ieško sveikesnių, mažiau cukraus turinčių kepinių bei išbando įvairias asortimento naujienas. Kokia duona sveikatai palankesnė? Duona – kasdien ant mūsų stalo, todėl svarbu pasirinkti tinkamą jos rūšį. „Pastaruoju metu žmonės vis dažniau ieško produktų, kurių sudėtyje būtų kuo mažiau maisto priedų. Duona taip pat…
Naujienų srauto valdymas ir emocinė sveikata: psichologo patarimai, kaip rasti balansą
Dėl įtemptos karo situacijos Ukrainoje naujienas sekame dažniau nei įprastai – nuolat stebime naujausius įvykius ir tikriname informacijos kanalus bei pranešimus telefone. Ekspertai įspėja, kad nepertraukiamas naujienų srautas gali turėti ir neigiamos įtakos emocinei sveikatai bei kasdieniams darbams. „Tele2“ kartu su „Jaunimo linija“ dalinasi psichologo įžvalgomis, kodėl svarbu sekti naujienų srautą ir kada jau reikėtų atsiriboti nuo perteklinės informacijos. Psichologas, „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas Mykolas Kriščiūnas aiškina, kad dažną naujienų tikrinimą šiuo laikotarpiu lemia noras įsitraukti į netoliese vykstančius ir itin aktualius įvykius. Pasak jo, naujienų kanaluose pateikiama informacija ir vaizdai neretai sukelia intensyvius jausmus. „Atsitraukimas nuo naujienų nėra lengvas, nes norisi kiekvieną minutę žinoti, kas naujo įvyko. Itin…
Karo akivaizdoje prašo visus psichologus jungtis į platformą: reikia skubios pagalbos
Karo akivaizdoje psichologų ir psichoterapeutų bendruomenė jaučia per 50 proc. išaugusį gyventojų emocinės pagalbos poreikį bei kviečia bet kuriame mieste esančius specialistus, turinčius bent vieną laisvą valandą per savaitę, jungtis į platformą. „Prasidėjus karui, akivaizdžiai išaugo specialistų užimtumas. Prie pandemijos sukelto nerimo prisidėjo ir dar labiau prislėgė greta vykstantys bombardavimai, civilių gyventojų žudynės. Matome, kad žmonėms sunku susikaupti, kamuoja nerimas, nemiga. Šią savaitę kreipėsi daugiau nei 10 viešojo sektoriaus ir verslo organizacijų, ieškančių ir vienkartinių paskaitų, grupinių terapijų, ir ilgalaikių konsultacijų paslaugų“, – komentavo „Visipsichologai.lt“ atstovė, geštalto psichoterapijos praktikė Rita Mackonienė. Didžiausia šalyje daugiau nei 70 emocinės sveikatos profesionalų vienijanti platforma „Visipsichologai.lt“ kviečia visus bent vieną laisvą valandą per savaitę…
5 rūšių sėklos, kurios turėtų būti kiekvienoje virtuvėje
Rūpinantis savo mityba, į kasdienį savo valgiaraštį vertėtų įtraukti ir įvairias sėklas. Jos ne tik pagardina patiekalus, bet ir suteikia daugybę organizmui būtinų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, baltymų, aukštos kokybės aliejų bei fermentų. O jei šis argumentas atrodo nepakankamai svarus – artimiau susipažinkite su penkių populiariausių ir vertingiausių sėklų nauda. Ir skanu, ir sveika Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikos gyvensenos tendencijomis besivadovaujantys pirkėjai renkasi ir įvairiausius riešutus ar sėklas. „Lietuviai vadovaujasi sveikatingumo tendencijomis, subalansuotą maistą renkasi tiek užkandžiams, tiek ruošdami pagrindinius patiekalus, stengiasi valgyti daugiau daržovių, o ypač pavasarį. Tik pasirodžius šviežiam derliui, daržovės sudaro didelę dalį kasdienio krepšelio. Be to, daug dėmesio sulaukia…
Tofu sūris toliau augina populiarumą pirkėjų tarpe – išmėginkite tris paprastus receptus
Vis daugiau pirkėjų Lietuvoje atranda ir pamėgsta sojų varškę arba sojų sūrį – tofu, kuris Rytų šalyse jau vartojamas ištisus šimtmečius. Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje ir kitose Azijos šalyse šis produktas yra tradicinės virtuvės dalis. Tačiau kiekviena šalis ir net regionas turi savo tofu gamybos receptūras ir valgymo tradicijas. Maisto gamybos ekspertė iš gausybės patiekalų receptų atrinko tris, kurie turėtų patikti lietuviams. „Sojų varškės sūrio pardavimai rodo, kad žmonės Lietuvoje vis labiau vertina šį sveiką produktą, kuriame gausu baltymų ir kitų vertingų medžiagų. Be to, net ir Lietuvos gamintojai naudoja tofu kurdami naujus gaminius, pavyzdžiui, „Veggo“ prekės ženklu pažymėtus desertus bei kitus produktus, kurie atsiduria mūsų augalinio, veganiško maisto skyreliuose.…
Skirtingi ridikėlių panaudojimo būdai: marinuokite, ruoškite užtepėles ir salotas
Ridikėliai yra viena ankstyviausių daržovių, todėl kai tik parduotuvių lentynose pasirodo švieži šių rausvų gražuolių ryšulėliai, žinome – atėjo pavasaris. Ridikėliai, ne tik gražūs, spalvingi ir skanūs – ši daržovė yra naudinga ir sveikatai. Be to, ridikėliai universaliai panaudojami virtuvėje – jie suteikia gaivumo, todėl tai puikus garnyras prie įvairiausių patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežio derliaus ridikėliai pirkėjų kasmet itin laukiami. Plačios kulinarinės galimybės, rūšių įvairovė „Šviežių daržovių derlius šįmet į parduotuves atkeliavo prieš pat prasidedant kalendoriniam pavasariui. Nors didelį daržovių pasirinkimą pirkėjams siūlome ištisus metus, pastebime, kad pirkėjai šviežio derliaus kasmet laukia, o įvairiausios daržovės sudaro didelę kasdienio pirkinių krepšelio dalį. Būtent dėl…
Svogūnų gidas: skirtingos rūšys – skirtingiems patiekalams
Nors atrodo, kad visi svogūnai vienodi, jų yra pačių įvairiausių rūšių: vienos jų – pasižymi aitrumu, kitos – saldumu. Todėl skirtingos rūšies svogūnai tinka skirtingiems patiekalams gaminti ir renkantis šią daržovę dėmesį atkreipti reikėtų į tai, ką žadate gaminti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad svogūnai – viena tų daržovių, kurią galima rasti kasdieniame pirkėjų krepšelyje. Daugybė rūšių, besiskiriančių dydžiu, spalva ir skoniu „Lietuvių pirkinių krepšelis be daržovių neįsivaizduojamas. Mėgstamiausiomis yra tradicinės daržovės: bulvės, morkos, svogūnai, kopūstai, agurkai ir pomidorai. Kasmet pirkėjai itin laukia ir pavasarį į parduotuves atvykusio šviežių daržovių derliaus, kuriame galima rasti ir šviežių, iš šiltųjų kraštų atgabentų svogūnų“, – teigia V. Budrienė. „Iki“…




