Šalia Europos žemyno įsikūrusios Britų salos yra vadinamos vienomis lietingiausių regiono vietų. Tačiau tiek vietiniai, tiek keliautojai savo nuotaiką praskaidrina sočiais vietos kulinarijos šedevrais bei mėgaujasi legendiniu Velingtono kepsniu. Kaip šis patiekalas įgavo tokį vardą ir kaip jį pasigaminti patiems pasakoja „Lidl“ – prekybos tinklo parduotuvėse šią savaitę vyks britų ir airių salų virtuvės paveldo įkvėpta „Hatherwood“ teminė maisto produktų savaitė. Nuo seno laikomas prabangos patiekalu, Velingtono kepsnys gaminamas kepant paštetu bei smulkintais kepintais grybais apteptą jautienos nugarinės išpjovą, kuri įvyniojama į sluoksniuotą tešlą, aptepama kiaušinių tryniais ir papuošiama įstrižomis tešlos pynėmis. Sunkiau besiverčiantys Britų salų gyventojai šį patiekalą ruošia nebent didžiųjų metų švenčių proga, tačiau didikai jį valgydavo kone…
Glaukoma – regėjimo vagis
Kovo 12-ąją minime Pasaulinę glaukomos dieną Šiuo laikotarpiu ypač padaugėjo problemų, susijusių su padidėjusiu krūviu regos organams, taip pat su pavėluotu lėtinių akių ligų gydymu. Viena klastingiausių iš jų – glaukoma. Gydytojai pastebi – jei ši akių liga užleista, ne visada galima sugrąžinti prarastas regėjimo funkcijas. Be to, glaukoma vis dažniau nustatoma jauniems asmenims. Vilnietė Viktorija diagnozę, kad jai – glaukoma, išgirdo būdama vos 43 metų amžiaus. „Nesupratau, kad sergu. Kadangi ir šiaip nešiojau akinius, maniau, kad man tiesiog reikalingi stipresni, kad šie – nebetinka“, – pasakoja. Moteris džiaugiasi, jog optikoje, į kurią nuėjo pasikeisti akinių, dirbo labai atidi gydytoja. Būtent ji suprato, kokia Viktorijos bėda. Moteris prisipažįsta, kad jai glaukomos…
Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą
Didžiausią laiko dalį žmonės leidžia uždarose patalpose, todėl jose esantys daiktai ir vidaus oro kokybė yra ypatingai svarbi visuomenės sveikatai bei kasdienei savijautai. Medikai atkreipia dėmesį, kad patalpų viduje esanti teršalų koncentracija žmonėms sukelia vis daugiau negalavimų, o jų priežastis nėra paprasta nustatyti. Sumažėjus šviežio oro cirkuliacijai įvairios paskirties pastatuose atsiranda reiškinys, vadinamas „sergančio pastato sindromu“ (angl. sick building syndrome). Jį sukelia prastos ventiliacijos ir netinkamai prižiūrimo oro kondicionavimo derinys. Patalpų oro taršos šaltiniai – mūsų aplinkoje „Clean Air Day“ tyrimų duomenimis, oro užterštumas patalpose yra vidutiniškai 3,5 karto didesnis nei lauke. Pasaulio sveikatos organizacija šią problemą įvardija kaip „vieną pavojingiausių aplinkos poveikių sveikatai“. Yra daug šaltinių, kurie prisideda prie…
LSA siūlo atidėti sveikatos reformą ir susitelkti ties svarbesniais prioritetais
Siekiant įtemptu laikotarpiu išvengti perkrovos ir sumaišties sveikatos sistemoje, atliepti šalies gyventojų poreikius bei įvykdyti įsipareigojimus pabėgėliams iš Ukrainos Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) siūlo kuriam laikui atidėti daug diskusijų sukėlusią sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką. “Lietuvos gyventojai dar negavo visų reikiamų sveikatos paslaugų, kurių teikimas buvo atidėtas dėl pandemijos. Medikai, nuturėję kada atsikvėpti po dviejų metų maratono, nėra tikri, kokioje struktūroje dirbs po pusmečio. Šalia to, esame pasižadėję suteikti visą reikiamą medicininę pagalbą pabėgėliams iš Ukrainos ir privalome tą pažadą tesėti. Turint galvoje šį įtemptą kontekstą, abejojame, ar dabar yra pats geriausias laikas vykdyti tokios jautrios ir nualintos srities pertvarką. Ar tikrai tai yra pats svarbiausias mūsų prioritetas šiuo metu?,” –…
Karpis egzotiškai: derinkite su aštriais prieskoniais, kokosų pienu, imbieru
Pavasarį, norint organizmą praturinti naudingomis medžiagomis, nepamirškite ne tik šviežių daržovių, bet ir žuvies. Tai ne tik skanus, lengvai paruošiamas, bet ir sveikatai itin naudingas produktas. O jeigu tradiciniai receptai kiek pabodo, nebijokite paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, tradicinį nuo seno pamėgtą karpį derinkite su įvairiausiais egzotiškais prieskoniais, įmantresnio skonio žolelėmis ar pagardais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nepriklausomai nuo sezono, karpis – viena populiariausių ir labiausiai pirkėjų mėgstamų žuvų. Žuvis – bent kelis kartus per savaitę „Karpius lietuviai mėgsta nuo seno. Pagal pardavimo duomenis, karpį galėtume palyginti su kiauliena, kuri nepriklausomai nuo metų laiko tarp mėsos išlieka pardavimų lydere. Visgi, tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti virtuvėje, siūlome ne tik…
Pirmasis naujagimio ir mamos kraitelis: ko nepamiršti, o ko tikrai neprireiks ligoninėje?
Šeimos pagausėjimas yra viena džiugiausių gyvenimo akimirkų, kurios laukiant tėvams reikia pasirūpinti ir naujagimiui būtiniausiais dalykais. Laukdami į pasaulį ateinančios gyvybės, tėvai susikrauna vadinamą ligoninės krepšį, kuriame telpa viskas, ko pirmosiomis dienomis prireiks tiek kūdikiui, tiek ir jo mamai. Ką būtina turėti su savimi, ką verčiau palikti namuose, o dėl kokių daiktų įsigijimo neverta skubėti pataria prekybos tinklas „Lidl“. Norint išvengti nereikalingo streso pajutus pirmuosius gimdymo ženklus, kūdikio ir mamos kraitelį patariama susidėti 32-35-ąją nėštumo savaitę. Visgi, vaikeliai kartais nusprendžia į pasaulį ateiti anksčiau nei yra numatyta tėvų bei gydytojų, tad ligoninės krepšį galima pradėti dėti ir paskutinio trimestro pradžioje arba 28-ąją nėštumo savaitę. Turėdami papildomų klausimų dėl pirmojo kraitelio…
COVID – 19 pandemija privertė dažniau prisėsti ir mažiau judėti, to pasekmė – hemorojus
Pandemija pakeitė daugelio žmonių kasdienio gyvenimo ritmą. Darbas iš namų, nuolatinis sėdėjimas, fizinio krūvio sumažėjimas, mitybos ritmo ir principų pokytis turėjo įtakos hemorojaus atsiradimui arba paūmėjimui. Hemorojus – tai veninių rezginių, esančių aplink išangę, suvešėjimas ir padidėjimas. Liga dažniau atsiranda žmonėms, dirbantiems nuolatinį sėdimą ar stovimą darbą, nesportuojantiems ir besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu. „Per pandemiją išties padaugėjo besiskundžiančių hemorojaus simptomais. Žmonės dažniausiai kreipiasi pastebėję kraują tuštinimosi metu ar po jo, bijodami, kad jiems vėžys. Dažniausiai kraujavimas tuštinimosi metu yra hemorojaus simptomas. Tačiau svarbu nepamiršti, kad tai gali būti ir kitų ligų – uždegiminės žarnyno ligos ar žarnyno vėžio – išraiška. Todėl turint tokį nusiskundimą, ypatingai kai jis vis kartojasi, būtina kreiptis…
Nepriklausomybės atkūrimo dienai artėjant – tautinės virtuvės patiekalai jaukiai vakarienei
Lietuvos valstybinės šventės – puiki proga prisiminti nuo seno pamėgtus tautinės virtuvės patiekalus. Juk kiekvieno Lietuvos regiono virtuvė yra savaip išskirtinė ir unikali, o tradiciniai lietuviški patiekalai neapsiriboja vien cepelinais, kugeliu ar vėdarais. Galima pasigaminti ir įvairiausių virtinių, mėsos patiekalų, mišrainių ar paprasčiausių bulvių su kastiniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams, vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę. Skirtingi regionai – skirtingi patiekalai „Pirkėjai vertina tinkle randamą vietos ūkininkų produkciją ir ją noriai perka. Tarp pirkėjų labai populiarios šviežios lietuviškos daržovės – jau nuo vasario vidurio jiems galime pasiūlyti šviežio derliaus trumpavaisių agurkų, taip pat daug dėmesio sulaukia ir Lietuvoje užauginta mėsa…
Turniketas gali išgelbėti gyvybę. Specialistas demonstruoja, kaip jį naudoti taisyklingai (video)
„Turniketas visada yra mano kuprinėje. Gyvenimiška patirtis parodė, kad jo gali prireikti bet kur ir bet kada. Kai supranti, kad būtent šis prietaisas gali išgelbėti gyvybę, pradedi kitaip vertinti jo svarbą“, – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikų profesijos mokytojas bei Karo medicinos tarnybos paramedikas Audrius Paukštys. Jo nuomone, turniketu privalo mokėti naudotis kiekvienas žmogus, nes tai pagrindinė gelbėjimosi priemonė masyviam kraujavimui galūnėse stabdyti. Paramedikas pataria turniketą turėti ne tik automobilyje, bet ir namų vaistinėlėje, kur taip pat įvyksta įvairiausių buitinių traumų. Svarbu atminti, kad turniketas yra vienkartinė priemonė, todėl treniruotis ir po to padėti jį atgal į vaistinėlę – draudžiama, nes teikiant pagalbą sau arba kitam žmogui, jis…
Vitaminų šaltinis – dilgėlės: virkite sriubą, gaminkite pesto, netgi karštus sumuštinius
Norite organizmą papildyti pavasarį taip trūkstamais vitaminais – valgykite dilgėles. Šie augalai ir skanūs, ir naudingi sveikatai. Jose gausu pačių įvairiausių vitaminų, o savo skoniu dilgėlės primena subtilesnę špinatų versiją. Nuo seno Lietuvoje vertinamos dilgėlės turi ir ypatingą vietą tautinėje virtuvėje, o dilgėlių sriubos skonis dažnam pažįstamas nuo vaikystės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežių dilgėlių lapų jau galima rasti parduotuvėse ir jie iš karto sulaukia pirkėjų susidomėjimo. Valgomos nuo senų senovės „Įvairiausios rūšies šviežio derliaus salotos kiekvieną pavasarį sulaukia didelės paklausos, todėl nuolat glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, tiekėjais, kad pirkėjams aukščiausios kokybės salotų galėtume pasiūlyti kaip galima anksčiau. Tiems, kurie mėgsta improvizuoti virtuvėje ar…



