Makaronai lietuvių pamėgti kaip lengvai prieinamas ir nebrangus maistas, gaminamas ir kaip pagrindinis patiekalas, ir tampantis garnyru ar ingredientu kitiems valgiams. Nors patys makaronai dažniausiai ypatingu skoniu nepažymi, žvaigžde lėkštėje tampa juos papildantys padažai. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, namie gaminti makaronai gali prilygti restoranų patiekalams – tereikia žinoti, kokie padažai geriausiai dera prie pasirinktos makaronų rūšies. Be to, makaronai tampa puikiu būdu sutaupyti, o viena svarbi gaminimo taisyklė gali padėti juos padaryti palankesniais sveikatai. Skirtingoms rūšims – kitokie padažai Nors makaronų tikroji kilmės vieta nežinoma, dabartiniam maisto mylėtojui jie neabejotinai pirmiausiai asocijuojasi su Italija. Šioje šalyje galima paragauti įvairiausių „pastos“ variacijų – ilgųjų spaghetti, tagliatelle, fettuccine, pappardele, trumpųjų…
Mitai apie CBD aliejų
CBD aliejai vis dažniau naudojami negalavimų gydymui, tačiau apie juos vis dar sklando daugybė mitų. CBD aliejai, tiekiami kaip maisto papildai, gali būti naudojami kaip pagalbinė priemonė gydant beveik visas ligas. Jie sumažina skausmą ir teigiamai veikia sistemų bei atskirų organų veiklą. Nors kanabidiolio savybės jau ne kartą aptartos natūralioje medicinoje, CBD ir kanapių aliejus šiuo metu yra vertinamas prieštaringai. Yra keletas mitų apie CBD aliejų, kuriuos reikia paaiškinti. Kanapių aliejus – didžiausi mitai Kanapių aliejus turi psichoaktyvų poveikį – tai vienas dažniausiai pasikartojančių mitų. CBD aliejus yra plačiai naudojamas įvairių ligų gydymui, jis yra sudarytas iš kanabinoidų, įskaitant THC. Tačiau THC kiekis neturi viršyti 0,2 proc., todėl tokio kanapių…
Žmogiškųjų išteklių specialistė: klientų aptarnavimo srities darbuotojams reikalingas ne tik gebėjimas bendrauti, bet ir emocinis atsparumas
Klientų aptarnavimo srityje dirbantiems specialistams bendravimo įgūdžiai yra itin svarbūs, mat kasdien jiems tenka susidurti su skirtingais žmonėmis, o tai reiškia – ir su skirtingomis jų emocijomis ir lūkesčiais. Žmogiškųjų išteklių specialistai šiandien kalba apie tai, kad nebepakanka ugdyti tik darbines darbuotojų kompetencijas, nes tuo pat metu turi būti stiprinamas ir emocinis jų atsparumas. Pasak degalinių tinklo „Circle K Lietuva“ Žmogiškųjų išteklių departamento vadovės Margaritos Plešakienės, kuo geriau išvystyti bendravimo įgūdžiai, tuo pačiam darbuotojui yra lengviau atlikti kasdienines užduotis, kuriose jis turi tiesioginį kontaktą su klientais. „Vis dar pasitaiko situacijų, kai priimant į darbą klientų aptarnavimo srityje, darbdaviai turi išankstinių nuostatų, pvz., kad dinamiškoje pozicijoje gali dirbti tik jaunesnio amžiaus…
Biomedicinos mokslų daktarės patarimai, kaip užkirsti kelią lėtinėms ligoms
Siekiant palaikyti žmonių sveikatą ir užkirsti kelią lėtinėms ligoms, pastaruoju metu itin didelis dėmesys kreipiamas į nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, būtent Omega-3, vartojimą. Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys yra svarbi žmogaus mitybos sudedamoji dalis. Moksliškai pagrįstas teigiamas ryšys tarp šių rūgščių vartojimo ir širdies ligų, hipertenzijos, uždegimo, vėžio, neurologinių sutrikimų ir kt. ligų prevencijos. Nors Omega-3 riebalų rūgščių vartojimas yra labai svarbus optimaliam sveikatos palaikymui visose amžiaus grupėse, tačiau šios medžiagos poveikį nulemia Omega-3 savybės, pasisavinimas, biologinio prieinamumas. Tad, į visus aktualius klausimus, apie Omega-3 riebalų rūgštis, padės atsakyti biomedicinos mokslų daktarė, docentė, mitybos specialistė – Sandrija Čapkauskienė. Teigiama, kad yra daugybė būdų gauti Omega-3 iš maisto – nuo lašišos iki linų…
Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą
Sūriai, dešros, kumpiai, daržovės ar vaisiai – ingredientai, be kurių neįsivaizduojama užkandžių lenta. Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo neįprasta tendencija – užkandžiai ant sviesto lentos. Šis originalus būdas nustebins svečius, o paruošti sviesto lentą – paprasta ir nebrangu, kadangi patys galite apsispręsti dėl naudojamų ingredientų ir jų kiekio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi užkandžiai dažnai patenka į pirkėjų krepšelį, o ypač – artėjant savaitgaliui ar šventėms. „Pastebime, kad rinkdamiesi užkandžius pirkėjai dažnai vadovaujasi sveikesnės mitybos tendencijomis – pirmenybę teikia skirtingų rūšių riešutams, džiovintiems vaisiams. Tačiau artėjant savaitgaliui ar įvairioms šventėms noriai perka įvairesnius kumpius, tarp kurių populiariausi parmos ir serano, ar sūrius. Pardavimų duomenys rodo,…
„Zalando“ pristato savo pirmąją drabužių ir avalynės kolekciją, pritaikytą žmonėms su negalia
Berlynas, 2022 m. spalio 20 d. // Viena iš Europoje pirmaujančių elektroninių mados ir gyvenimo būdo platformų „Zalando“ žengia pirmuosius žingsnius adaptyviosios mados link ir pristato drabužių, avalynės ir aksesuarų kolekciją, pritaikytą žmonėms, turintiems negalią. Kolekciją vyrams ir moterims, kurią sudaro daugiau nei 140 modelių iš privačių prekių ženklų „Zign“, „Pier One“, „Anna Field“, „Yourturn“ ir „Even&Odd“, galima įsigyti visose 25-iose Europos šalyse, kuriose veikia platforma „Zalando“. Tai yra dalis įmonės įsipareigojimo siūlyti įvairesnių mados prekių bei sukurti įtraukesnę apsipirkimo patirtį nepakankamai atstovaujamoms visuomenės grupėms ne vėliau kaip iki 2025-ųjų. Prieš pristatant adaptyvių drabužių liniją, „Zalando“ atliko išsamų kokybinį ir kiekybinį klientų tyrimą keliose šalyse tam, kad galėtų geriau suprasti…
Burnoje tirpstantis patiekalas už kelis eurus: karšti sumuštiniai sužibo naujai
Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos. „Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Norėdami pirkėjams pasiūlyti didesnę kepinių įvairovę, nuolat atnaujiname savo asortimentą. Daug dėmesio skiriame kepinių sudėčiai. Pavyzdžiui, ieškantiems sveikesnių duonos variantų siūlome pagamintos iš…
Sesuo Viktorija: „Kol viltis gyva, viskas yra įmanoma“
Artimo žmogaus netektis – skaudi, tačiau neišvengiama. Kartais mirtis nebūtinai reiškia, kad žmogaus žemiškasis gyvenimas jau baigėsi – jį gali pratęsti organų donorystė. Sesuo Viktorija Voidogaitė – edukologė, katalikiško vaikų darželio „Mažutėliams“ bendrasteigėja ir vadovė – sako, kad organų donorystė yra puiki proga gerumu dalintis su kitais ir po mirties. Vienas organų donoras potencialiai gali suteikti viltį pasveikti arba pagerinti sveikatą net septyniems žmonėms. Inksto laukiantiems žmonėms organo transplantacija reiškia galimybę išsilaisvinti iš nuolatinių gydymo procedūrų, ragenų transplantacija suteikia galimybę vėl matyti pasaulį, o kitiems – tai vienintelė viltis gyventi. Sesuo Viktorija sako, kad jai organų donorystė – proga tęstis gerumui už savo pačios gyvenimo ir laiko ribų: „Pasirašydama prašymą…
Medikė paragino tikrintis dėl krūties vėžio: ankstyva diagnostika gali išgelbėti gyvybę
Krūties vėžio profilaktikai skiriamas vis didesnis dėmesys, o prevencijos programoms – finansavimas. Prevencinės programos tampa prieinamos didesniam žmonių skaičiui, tačiau sėkmingai profilaktikai ir savalaikiam ligos nustatymui koją pastaruoju metu kišo koronaviruso pandemija. Neraminančią žinią apie piktybinius darinius krūtyse kasmet išgirsta apie 1 700 asmenų. Krūties vėžiu sergančiųjų šiuo metu Lietuvoje yra apie 20 tūkst. Nacionalinio vėžio instituto gydytoja onkologė radioterapeutė Šarūnė Liukpetrytė-Kuosienė ragina nedelsti ir išsitirti, nes atsiradus ligos simptomams gali būti per vėlu. Skaičiai kelia nerimą Kaip pabrėžia gydytoja Š. Liukpetrytė-Kuosienė, krūties vėžys yra dažniausias moterims nustatomas piktybinis navikas tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Mokslo įrodyta, kad krūties vėžio riziką didina tokie veiksniai kaip amžius, krūties vėžio ligos…
Sužavės net didžiausius gurmanus: krevetėmis įdaryti plekšnių suktinukai vos per 20 minučių
Plekšnė išsiskiria savo netradiciška žuvies forma, o jos subtilus ir saldumu pasižymintis skonis paperka net išrankiausius maisto gurmanus. Ši žuvis plačiai panaudojama kulinarijoje ir yra vertinama dėl neįtikėtinai mažo kalorijų ir riebalų kiekio. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pastaruoju metu plekšnė tampa vis dažnesniu žuvies mėgėjų pasirinkimu. „Jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukia žuvį ir įvairias jūros gėrybes. Augant pardavimų duomenims, siekiame pasiūlyti ir platesnį žuvies asortimentą. Įvairesnių skonių ieškantys ir eksperimentuoti virtuvėje nevengiantys pirkėjai gali įsigyti ne tik populiariausiųjų sąraše esančių žuvų, bet ir jūrinį ešerį, juodąjį paltusą ar vis dažniau prekių krepšelius papildančią plekšnę“, – sako V.…