• Sveikata

    Vakarienė šeimai nekainuos nė 5 eurų: egzotiškoji „Mejadra“ užlies virtuvę rytietiškais kvapais

    Lietuvoje dar vis retas yra ragavęs mistiškosios „Mejadros“ – tai vakarienei ar pietums puikiai tiksiantis arabų pasaulio patiekalas, gaminamas iš visiems įprastų produktų: ryžių, lęšių ir svogūnų, kurie drauge su rytietiškų prieskonių gausa atskleidžia visai kitokį savo skonį. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad renkantis ryžius, pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems arba nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems. O prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria žiemą dažniau į savo racioną įtraukti įvairių kruopų ir ankštinių daržovių – jas panaudosite ne tik košėms ar garnyrams, bet ir troškiniams ar apkepams. Jei jomis patiekaluose pakeisime dalį mėsos, dar ir sutaupysite. Šiuo atveju „Mejadros“…

  • Sveikata

    „Iki“ siūlo 5 taupymo būdus: atskleidė, kokiu laiku verta apsipirkti ir kaip gauti papildomų nuolaidų

    Ar kada esate pagalvoję, kad sutaupyti galima ne tik kruopščiai planuojant savo pirkinius, bet ir juos perkant tam tikromis valandomis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad „Iki“ parduotuvėse apsipirkinėjant rytinėmis bei vakarinėmis valandomis kasdien siūlomos ypatingos nuolaidos. Be to, visą sausio mėnesio perkant už daugiau nei 10 Eur sekančiam apsipirkimui taikoma 10 proc. nuolaida. „Sutaupyti nori kiekvienas pirkėjas, todėl nuolat planuojame, ruošiame patrauklias akcijas bei sutaupyti padedančias kampanijas. Nuolaidas taikome tiek būtiniausioms, populiariausioms prekėms, tiek išskirtiniams, gurmaniškesniems produktams. Taip pat kiekvieną savaitę atnaujiname nuolaidų pasiūlymus populiariausioms prekių kategorijoms. Negana to, visą sausio mėnesį perkant už 10 Eur, kitam apsipirkimui pritaikome 10 proc. nuolaidą, tad būdų, kuriais mūsų…

  • Sveikata

    Ieškote priešnuodžio nuo ligų? Tai galite būti jūs pats

    Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias klimato sąlygas – pakitusi temperatūra, taip pat gyvenimo sąlygos bei elgsena daro įtaką mūsų savijautai. Kaip netapti šaltojo sezono įkaitu? Atsako Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologas Edvardas Grišinas. Klimato pokyčiai keičia ir mus E. Grišino teigimu, žmogaus organizmas pritaikytas reaguoti į klimato kaitą: temperatūros, drėgmės ar kiti oro pokyčiai verčia mus keisti įpročius, o organų sistemas – priprasti prie intensyvesnės arba, atvirkščiai, prie pasyvesnės veiklos: „Krintant oro temperatūrai žmogaus organizmo šilumos gamybos procesai ir fermentų veikla natūraliai intensyvėja, todėl reikalaujame daugiau maisto medžiagų ir šilumai generuoti, ir medžiagų apykaitos procesams suaktyvinti, ir…

  • Sveikata

    Sausis – mėnuo be mėsos: gydytoja dietologė į mitybos racioną primena įtraukti daugiau morkų

    Morkos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė. Iš jų galima pasigaminti tiek traškias salotas, tiek sočią ir maistingą sriubą ar kvapnius kepinius, desertus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl į kasdienės mitybos racioną jas vertėtų įtraukti visiems. Kaip morkas taisyklingai laikyti namuose, kad jomis būtų galima mėgautis ilgiau ir ką skanaus galime iš jų pasigaminti pataria „Rimi“ kulinarijos ekspertai.   Morkos – vitaminų šaltinis Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione. Jas įvairiais pavidalais galima įtraukti į meniu, bet svarbiausia – iš morkų paruošti patiekalai bus sveikatai palankūs. „Morkas galima vartoti…

  • Sveikata

    Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

    Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui. Jei lig šiol galvojote, jog šis pikantiškas sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate – naudokite jį gamindami užtepėlę, sriubą ar net pyragą. Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų. Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne…

  • Sveikata

    Vytaras Radzevičius kviečia išbandyti „Dingo Mango“ – išskirtinio skonio ryžių pudingo su žaliąja arbata receptas

    Apie Azijos virtuvę kalbėti ir lengva, ir sunku, nes šis regionas yra milžiniškas. Jo kultūrų, tradicijų bei skonių gausa tikriausiai lenkia tiek Europą, tiek Ameriką. Vis dėlto, jeigu reikėtų išskirti kelis įtaką pastaraisiais metais Lietuvos gyventojų skonio formavimuisi dariusius regionus, tai būtų Japonija, Indija, Kinija ir Tailandas. Nors mums ir atrodo, kad Azija yra kažkur toli, o asmenukę su Japonijos sakuromis turime ne iš kelionių, o iš savaitgalio Neries krantinėje Vilniuje, tai maistas neabejotinai trina kilometrus. Atrasti ir prisijaukinti Artimųjų ar Tolimųjų Rytų skonius galime ne tik užkandinėse miesto centre, bet ir savo namuose. Japonija – skonis, telpantis jūržolėse Skamba juokingai, bet tiesa. Kiekvienas bent kartą gyvenime esame ragavę sušių,…

  • Sveikata

    Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

    Prieskoniai neabejotinai pagerina maisto skonį, aromatą ir sužadina apetitą. Šiandien galime mėgautis itin plačiu jų pasirinkimu, atitinkančiu kiekvieno skonį bei poreikius. Pavyzdžiui, aštrių prieskonių yra pačių įvairiausių – nuo kajeno pipirų, Chalapos paprikų iki aitriųjų paprikų dribsnių. Šie prieskoniai labai populiarūs šaltuoju sezonu, kai norisi komfortiškų patiekalų. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors populiariausiais išlieka malti juodieji pipirai, tačiau sparčiai populiarėja ir kiti aitrūs prieskoniai bei padažai. „Įvairūs prieskoniai ir padažai – neatsiejami nuo maisto ruošybos, todėl juos tikrai rasime kiekvieno virtuvėje. Patys populiariausi prieskoniai be abejonės yra druska ir pipirai, tačiau lietuvių krepšeliuose stebime ir padidėjusius lauro lapų, įvairių prieskonių, saldžiosios paprikos mišinių bei skirtingų padažų…

  • Sveikata

    2022-ieji organų donorystei buvo sėkmingi: rekordinis kepenų transplantacijų skaičius ir registruotas vyriausias organų donoras Lietuvoje

    2022-ieji organų donorystei ir transplantacijai buvo sėkmingi: artimųjų pritarimas organų ir audinių donorystei daugybei žmonių suteikė galimybę pagerinti sveikatos būklę ar pasveikti ir buvo pasiektas rekordinis atliktų kepenų transplantacijų skaičius – 32. Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NTB) duomenimis, praėjusiais metais buvo registruota 117 potencialių donorų, iš jų efektyviais tapo 46 donorai, o 31 donoras buvo multiorganinis. 2022-aisiais atliktos 193 organų ir ragenų transplantacijos, kurios dovanojo viltį pasveikti ir sugrįžti į pilnavertį gyvenimą daugybei sunkiai sirgusių žmonių. Taip pat šiemet buvo registruotas vyriausias efektyvus organų donoras Lietuvos istorijoje. Jam buvo 85-eri. Po atliktų tyrimų paaiškėjo, kad transplantacijai tiko 85-erių Donoro inkstai. Išskirtiniai gydytojų transplantologų pasiekimai Praėjusieji metai įeis…

  • Sveikata

    Nustačius žmogaus papilomos virusą ar išgydžius jo sukeltus pokyčius užbėgsime už akių gimdos kaklelio vėžiui

    ”Gal kokį kartą mano ginekologė ir siūlė išsitirti dėl ŽPV, paėmė tepinėlį, bet tai buvo seniai. Daugiau nepamenu, kad apie tai būtume šnekėję”, – sako dėl nustatyto išplitusio gimdos kaklelio vėžio susikrimtusi nejauno amžiaus pacientė. O kai kuriose ES šalyse nuosekliai vykdant atrankinę patikros programą pakankamai sėkmingai kovojama su gimdos kaklelio vėžiu – Suomijoje šis grėsmingas susirgimas tapo reta onkologine liga. Pasitinkant gimdos kaklelio vėžio žinomumo savaitę gydytoja Rūta Čiurlienė ragina – laiku aptikus ikivėžinius pakitimus laimėsite gyvenimą. Anot Nacionalinio vėžio instituto Onkoginekologijos skyriaus vedėjos gydytojos akušerės ginekologės Rūtos Čiurlienės, svarbiausia nustatyti ikivėžinius pakitimus arba gimdos kaklelio vėžį diagnozuoti anksti. „Raginu 25-60 m. moteris aktyviau dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencinėje…

  • Sveikata

    Staigūs svorio pokyčiai gali atsiliepti sveikatai: atskleidė, kaip to išvengti

    2020 m. Sveikatos apsaugos ministerijos atlikto gyventojų mitybos tyrimo duomenimis, daugumos suaugusių lietuvių mityba yra nesubalansuota ir netinkama, o antsvorį ir nutukimą šalyje turi virš 50 proc. žmonių. Pagrindinis būdas to išvengti – mitybos įpročių pokyčiai ir dieta. Tačiau išgirdus apie pastarąsias vis dar dažnai atsigręžiama į ketogenines dietas ar protarpinį badavimą. Specialistai tuo tarpu grūmoja pirštu ir ragina gerai apgalvoti tokius pasirinkimus, mat jie tinka ne visiems. Svarbu laikytis taisyklių Prieš kone dešimtmetį itin daug susidomėjimo sulaukęs protarpinis badavimas ir ketogeninė mityba, pasak BENU vaistininkės, kūno rengybos sportininkės Jūratės Vaičiūnienės, pastaruoju metu nebėra tokie populiarūs mitybos būdai. Jos teigimu, ketogeninė mityba buvo sukurta tam tikriems neurologinių sutrikimų turintiems ar onkologinėmis…