Balintą kavą, glotnučius ir daugybę kitų gėrimų bei patiekalų šiais laikais galima paruošti be įprasto pieno, naudojant jo augalines alternatyvas. Vis daugiau žmonių ryžtasi tai išbandyti būtent sausį, kuris pasaulyje dar vadinamas „Veganuary” (liet. „Veganiškas sausis”). Šį mėnesį žmonės skatinami naudoti daugiau augalinės kilmės produktų, nes jie daro mažesnį neigiamą poveikį aplinkai. Tačiau jei esate kavos su pienu mėgėjas, svarbu žinoti kelias smulkmenas, kad kava su augaliniu pienu būtų tokia pat skani. Tarp netikėčiausių pagardų – eglės ūglių sirupas Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė – tikra kavos mėgėja, kuriai šis gėrimas yra svarbi ir ypatinga kasdienybės dalis. „Dažniausiai kavą geriame ryte, drauge su partneriu. Kiekvienąkart šviežiai malame pupeles, renkamės kavos virimo būdą.…
Grožio ir vaisingumo simbolis – granatai: kaip įtraukti juos į mitybos racioną ir atskirti kokybiškus
Vienas seniausių vaisių žmonijos istorijoje yra minimas Biblijoje ir Senovės Graikijos mitologijoje, žinomas liaudies medicinoje, kaip turintis daug naudų organizmui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė teigia, kad granatai – tikras antioksidantų šaltinis, todėl jie ypač rekomenduotini sergantiems diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Nors tai nėra pats patogiausias valgyti vaisius, bet kartą išmokę jį lengvai nulupti, tikrai pasimėgausime juo dažniau, o ypač dabar, kai šviežių vaisių ir daržovių nėra daug. Tad „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva patars, kaip prekybos centruose išsirinkti gardžiausius. Sveikatai naudingos ir sultys, tik gerkime atskiestas Kiekviename vaisiuje yra maždaug 600 sėklyčių, apgaubtų sultingu raudonu minkštimu, iš kurių trykštančių saldžiarūgščių sulčių skonis maloniai…
Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?
Nuolatinis spintelių tvarkymas ir gaminimas iš to, ką turi – vienas iš paprasčiausių būdų ne tik suplanuoti ką pagaminti namiškiams, bet ir sutaupyti. Daržovių konservai, kruopos, prieskoniai – randami bene kiekvienuose namuose, tačiau net ir šie, ilgo galiojimo produktai turi savo galiojimo laiką, todėl svarbu žinoti, kaip juos tinkamai laikyti, kad šie išliktų kuo kokybiškesni. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausius ilgo galiojimo produktus – verta pirkti peržiūrėjus savaitinius kainų leidinius, mat bene kiekvieną savaitę skirtingoms šios kategorijoms prekėms pritaikomi ypatingi kainų pasiūlymai. „Ilgo galiojimo produktai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis. Pardavimų duomenys rodo, kad dažniausiai pirkėjai renkasi ryžius, avižinių kruopų gaminius, grikius, perlines, manų…
Vaisiaus echoskopavimas – ką galima sužinoti kūdikiui dar negimus
Nėščiosios echoskopinis tyrimas – tai vienas pagrindinių nėštumo metu atliekamų tyrimų, padedantis įvertinti vaisiaus raidą, augimą, būklę bei įsitikinti, kad nėštumo eiga yra sklandi. Plačiau apie šį svarbų tyrimą pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytoja akušerė ginekologė Sigita Neverauskienė. Pasak gydytojos, echoskopinius tyrimus nėščiosioms privaloma atlikti pirmuoju (11⁺⁰–13⁺⁶ sav.) ir antruoju (18⁺⁰ –20⁺⁶ sav.) nėštumo trečdaliu. Šiam tyrimui nereikia jokio specialaus pasiruošimo, tad jokių nepatogumų pacientėms jis nesukelia. Tiriant 11⁺⁰–13⁺⁶ savaitę svarbu įsitikinti ir parodyti, kaip vaisius vystosi Šio tyrimo metu išmatuojamas vaisiaus dydis, patikslinama nėštumo trukmė ir gimdymo data. Matuojama sprando vaiskuma, vertinama, ar yra nosies kaulas, tiriama, ar nėra didžiųjų vaisiaus raidos ydų, apžiūrima gimda ir kiaušidės. Daugiavaisio nėštumo…
Vilniaus 700 m. gimtadienio proga prof. Rimvydas Laužikas kviečia namuose pasigaminti bajorišką vakarienę su Tiškevičiaus koldūnais (receptas)
Vilniaus svečiai dažnai giria sostinės restoranų kultūrą, žavisi gastronominiu paveldu. Sostinės 700 metų jubiliejus – dar viena proga pasidomėti, kas ant vilniečių stalo garavo tiek prieš septynis amžius, tiek gerokai vėliau. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas teigia, kad į šiuos klausimus gali atsakyti bioarcheologija, o iš vėlesnių laikų mus jau pasiekė rašytiniai šaltiniai – žinoma, ką valgė Jogaila, Vytautas, kiti XV-XVI a. valdovai, kokį indėlį į Vilniaus istorinę virtuvę įnešė įvairių socialinių sluoksnių, religijų, tautų atstovai. O smagiausia, kad ir šiandien, pasitikdami sostinės jubiliejų, galime pavakarieniauti kaip Tiškevičiai – išsivirę jų mėgstamiausių koldūnų su kumpiu ir baravykais. Patys seniausi valgiai – duona ir mėsa Pasak profesoriaus Rimvydo Laužiko, Vilniuje…
Gimdos kaklelio vėžiu susirgusi Asta: „Kartais ligą kur kas sunkiau išguiti iš minčių, nei iš kūno“
Nors Europa susiduria su „vėžio epidemija“, šios klastingos ligos galima išvengti arba diagnozuoti ją laiku. Dviejų moterų – Lauros ir Astos istorijos skirtingos, tačiau turi šį tą bendro: reguliariai lankantis pas ginekologą galima užbėgti gimdos kaklelio vėžiui už akių. Ar įmanoma apsisaugoti nuo šią ligą sukeliančio žmogaus papilomos viruso? Į rūpimus klausimus atsako ekspertai, o pacientės dalijasi savo patirtimi. Svarbiausia, nepamiršti kelio pas ginekologą Kiekvienais metais, kai mato raginimus pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio, Laura S., keturiasdešimtmetė vilnietė, prisimena savo istoriją. „Vilniaus gimdymo namų gydytojai ginekologei Dalytei Variakojienei esu dėkinga, kad apsaugojo mane nuo didelės bėdos. Kreipiausi į gydytoją ginekologę dėl šeimos planavimo reikalų: tuomet jau auginome abi mūsų dukras,…
Vietoje rytinės kavos gydytoja dietologė siūlo išbandyti japonišką mačia arbatą – suteiks energijos visai dienai
Nors daugeliui teko girdėti egzotiškosios mačia arbatos pavadinimą, neretam ji vis dar neįprastas ir neskanautas gėrimas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši Japonijoje populiari arbata turi daug naudos sveikatai bei imuniteto stiprinimui. Todėl įprastą rytinės kavos ritualą kartais vertėtų pakeisti garuojančiu mačia arbatos puodeliu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad mačia arbatos nebūtina ieškoti specializuotose parduotuvėse, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasigaminti ne tik energijos suteikiantį bei šildantį gėrimą, bet ir išskirtinį mačia tiramisu. Mačia arbata – naudingų medžiagų ir energijos šaltinis Atsikėlę ryte ir norėdami greičiau prasibudinti dažnai geriame kavą ar skirtingas arbatžolių arbatas. Tačiau „Rimi“ sveikatai palankios…
Lietuvos oro uostų keleivių terminaluose pristatyti nauji ir automatizuoti defibriliatoriai: instruktoriai mokys keleivius padėti
Lietuvos oro uostai praneša, kad nuo sausio Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų keleivių terminaluose buvo įdiegti visiškai nauji, papildomi ir automatizuoti defibriliatoriai. Viso 15 papildomų išmanių pagalbos teikimo įrenginių sumontuoti ir prieinami oro uosto vietose, kuriose susirenka didžiausias kiekis žmonių. Šiuo metu visuose Lietuvos oro uostuose (keleivių terminaluose) yra 23 automatiniai defibriliatoriai. Anot sveikatos ekspertų, tokie automatiniai išoriniai defibriliatoriai yra išmanūs ir patikimi kompiuterizuoti prietaisai, kurie garso ir vaizdo nurodymais padeda saugiai atlikti defibriliaciją, tai gali padaryti net specialių žinių neturintis žmogus. Atidarius prietaisą, žmogus išgirsta garsinius ir mato tekstinius nurodymus, ką daryti ir koks turi būti tolimesnis gaivinimo veiksmas. Prie nelaimės ištikto žmogaus prijungus elektrodus, prietaisas pats išanalizuoja…
Kiaušiniai kitaip: pusryčiams išsikepkite omleto formelėse – patiekalas šeimai nekainuos nė 5 eurų
Kiaušinių patiekalai – vienas iš populiarių pusryčių pasirinkimų puikiai dienos pradžiai. Tačiau jei jau pabodo virti ar įprastai kepti, turėdami daugiau laiko pabandykite daržovėmis ir sūriu pagardintą omletą išsikepti orkaitėje, keksiukų formelėse – tokius pusryčius valgys ir kiaušinius ne itin mėgstantys vaikai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiaušinius būtina įtraukti į kasdienį racioną, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad daugėja sąmoningų pirkėjų, kurie kiaušinius renkasi pagal ant pakuotės nurodytą kiaušinių žymėjimą ir vištų laikymo sąlygas. Kiaušinių vartojimas ir cholesterolio lygis – nesusiję Nors anksčiau apie kiaušinių naudą buvo galima rasti įvairių nuomonių, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie…
Naujiena, kurią jau gali išbandyti lietuviai: ašarų nesukeliantys svogūnai
Prekybos tinklo „Iki“ lentynas pasiekė dar nematyta naujiena – nuo šiol parduotuvėse galima įsigyti svogūnų, kuriuos pjaustant – nebėga ašaros. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, iš Ispanijos atvykęs šviežias natūraliai užaugintų svogūnų „Tearless sunions“ derlius išsiskiria savo saldumu ir traškumu, o svarbiausia – nedirgina akių. „Visada skiriame daug dėmesio aukščiausios kokybės šviežiems vaisiams ir daržovėms, kurių asortimentą nuolat plečiame. Pirkėjams siūlome tiek tradicinių, vietos ūkininkų užaugintų, tiek atvežtų egzotinių vaisių ir daržovių pasirinkimą. Nuo šiol didžiosiose parduotuvėse pirkėjai galės išbandyti naujieną – „Tearless sunions“ svogūnus. Šie svogūnai, prieš patekdami į parduotuves, yra griežtai sertifikuojami gamintojų, užtikrinant esmines jų savybes – saldumą, traškumą ir tai, jog jie nesukelia…