• Sveikata

    Pamirškite, ką seniau žinojote apie grybų paruošimą: atskleiskite tikrąjį miško gėrybių skonį

    Po ilgos dienos, praleistos grybaujant, laukia surinktų gėrybių valymas ir ruošimas. Norint, kad grybai išlaikytų savo tekstūrą ir paskleistų kvapnų aromatą, vertėtų atsisakyti nusistovėjusių gamybos būdų. Anot grybų pasaulio edukatorės Aurelijos Plūkės, surinktus grybus reikėtų ruošti atsižvelgiant į jų rūšį. Be to, nemažiau svarbu, kaip yra renkami grybai. A. Plūkė pažymi, kad svarbu rastus grybus dėti į orui pralaidžią pintinę ir nemesti jų į ankštą indą. Tiesa, netrūksta ieškančių ir jau paruoštų miško gėrybų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, grybai nepraranda savo populiarumo – tai rodo išaugusi paklausa. Svarbu išlaikyti tvirtą grybo struktūrą Mikologės Aurelijos Plūkės teigimu, grybaujant svarbu nepatingėti ir vietoje nusivalyti rastus grybus: „Jei…

  • Sveikata

    Kai išsenka fantazija, kur dėti gausų cukinijų derlių – kepkite keksiukus: vos už kelis eurus pavaišinsite ir draugus

    Vasarai persiritus į antrą pusę, vis dažniau socialiniuose tinkluose dalijamasi idėjų prašymais, ką gi dar pagaminti iš gausaus cukinijų derliaus. Nors jos nedažnai naudojamos desertams, kartą pabandę jų įtarkuoti į keksiukų tešlą, skoniu tikrai nenusivilsite. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos ne tik naudingos akims, odai ar imunitetui, bet ir padeda kontroliuoti svorį – jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai viena pigiausių ir prieinamiausių daržovių, prekybos centruose populiari ištisus metus. Stiprina imunitetą, naudingos vėžio prevencijai Nors kartais peikiamos, kad neturi išreikšto skonio, jaunos cukinijos tarsi prisitaiko prie įvairiausių patiekalų komponentų, subtiliai juos paryškindamos.…

  • Sveikata

    Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: Dėl masinio gydytojų išėjimo socialdemokratai reikalauja skubiai šaukti Seimo komiteto posėdį

    2023 m. rugpjūčio 7 d. pranešimas žiniasklaidai    Daugėjant pranešimų apie grupinius gydytojų išėjimus iš darbo, Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) narė, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Orinta Leiputė kreipėsi į SRK pirmininką Antaną Matulą prašydama sušaukti neeilinį komiteto posėdį. „Prašau sušaukti neeilinį Sveikatos reikalų komiteto posėdį, kuriame galėtume išnagrinėti situaciją, besiklostančią daugėjant medikų grupinių išėjimų iš darbo. Vilniaus Centro poliklinika, Zarasų ir Raseinių ligoninės… Būtina nedelsiant įvertinti padėtį šiose ir kitose gydymo įstaigose, visoje pertvarkų krečiamoje sistemoje“, – paaiškina O. Leiputė. „Šią krizę lėmė ne tik prasta centrinės valdžios komunikacija su medikais ir savivaldybėmis, bet ir dabartinės valdančiosios daugumos užsispyrimas visas sveikatos paslaugas sukoncentruoti penkių didmiesčių ir stambesnių…

  • Sveikata

    Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga, tačiau kai kurias svarbu tinkamai apdoroti

    Valgydami vaisius daugelis instinktyviai griebiasi sultingosios dalies, o sėklas išmeta net nesusimąstydami. Tačiau mažytėse sėklose slypi maistinių medžiagų ir sveikatai naudingų medžiagų lobis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais. Nepaisant to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kas pirkėjai vis dažniau renkasi besėkles vaisių rūšys, o favoritėmis išlieka vynuogės. Vaisių sėklos pasižymi naudingomis medžiagomis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vaisių sėklos gali pasitarnauti žmogaus organizmui dėl savo maistinių savybių: „Pasižiūrėjus į vaisių sėklų ar kauliukų maistingumą, matyti, kad visi turi žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, kaliu, variu, magniu, geležimi, cinku, vitaminu…

  • Sveikata

    Šeimos gydytoja skatina neatidėlioti vaikų sveikatos patikros prieš mokyklą

    Nors vasarą norisi skirti poilsiui bei įvairioms mėgstamoms veikloms, vaikams ir jų tėveliams svarbu nepamiršti pradėti ruoštis mokyklai. Vienas svarbiausių šio pasiruošimo žingsnių – profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas. Kuo jis svarbus ir kodėl geriau jo neatidėlioti? Pasak Kauno „InMedica“ klinikos šeimos gydytojos, endobiogenikės Linos Oliandrienės, ši patikra yra itin svarbus procesas, leidžiantis anksti pastebėti galimas sveikatos problemas ir jas gydyti. „Vaikų sveikatos patikrinimo prieš mokyklą metu yra įvertinama vaiko fizinė ir psichologinė sveikata, galimi vystymosi sutrikimai, laiku nustatomos ligos ir rizikos veiksniai, kurie gali turėti įtakos vaiko mokymosi gebėjimams ir bendrai sveikatos būklei ateityje“, – pastebi šeimos gydytoja L. Oliandrienė. Vaikus nuo vienerių iki 18 metų amžiaus profilaktiškai tikrinti būtina…

  • Sveikata

    Tarptautinės garstyčių dienos proga – išskirtiniai sumuštiniai su lašiša: taip paruošto patiekalo dar neragavote

    Senovės civilizacijose gydymui naudotos garstyčios šias laikais tampa vis populiaresniu pagardu prie įvairių patiekalų. Jų rūšių yra visa galybė – nuo lietuviams įprastų prancūziškų Dižono iki vokiškų, naudojamų dešrainiams gardinti. Visos jos, pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, yra puikus medžiagų, padedančių virškinimui, šaltinis. Rytoj, rugpjūčio 6–ąją, minint Tarptautinę garstyčių dieną, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia pasigaminti išskirtinus sumuštinius su garstyčiose ir meduje marinuota lašiša. Garstyčios padeda virškinimui Vasaros sezonu garstyčiomis gardiname įvairius grilio patiekalus. Be jų neapsieina dešrainiai, mėsainiai, šašlikai ar kitas šiltuoju metų laiku valgomas maistas. Dažnai garstyčias tarp ingredientų randame ir įvairių vasariškų salotų receptuose. Pasak gydytojos dietologės dr.…

  • Sveikata

    Didžiausią nerimą keliautojams kelia skrydžiai lėktuvu, ligos ir traumos

    Įsigiję kelialapius poilsiauti į užsienį kasmet keliauja bent 500 tūkst. lietuvių. Dar dalis atostogautojų poilsį kitose šalyse planuojasi patys. Tačiau kone kiekvienam turistui kelionės sukelia ne tik malonų jaudulį, bet ir nerimą dėl išaugančios nelaimingų atsitikimų rizikos. Tyrimas rodo, kad keliautojai nerimauja ne tik dėl galimų sveikatos sutrikimų, bet ir dėl savo turto saugumo. Svarbiausia – suvaldyti savo emocijas Kaip rodo BTA užsakymu atlikta „Nielsen“ apklausa, keliaudami lietuviai labiausiai bijo nelaimingų atsitikimų (46 proc.) bei savo arba artimųjų ligos (42 proc.). Vis dėlto nerimo sukelia ir rizika kelionės metu vienaip arba kitaip prarasti savo daiktus, dokumentus ar pinigus, patirti nesklandumų registruojantis į viešbutį. BTA Asmens draudimo produktų vadovas Gediminas Bulenokas…

  • Sveikata

    Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys rugpjūtį atostogaus

    Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atostogaus rugpjūčio 7 – rugsėjo 1 d. Ministras į darbą grįš rugsėjo 4 d. Atostogų metu ministrą pavaduos: rugpjūčio 7–8 d. pavaduos Gintautas Jakštas,  švietimo, mokslo ir sporto ministras; rugpjūčio 9–15 d. pavaduos Monika Navickienė,  socialinės apsaugos ir darbo ministrė; rugpjūčio 16–18 d. pavaduos G. Jakštas,  švietimo, mokslo ir sporto ministras; rugpjūčio 19 d. – rugsėjo 1 d. pavaduos M. Navickienė,  socialinės apsaugos ir darbo ministrė. SAM Komunikacijos skyrius Pranešimą paskelbė: Jūratė Baltinaitė, LR Sveikatos apsaugos ministerija

  • Sveikata

    Dietologė atsakė, kaip vieną agurkų trūkumą paversti privalumu: išbandykite vasaros TOP salotas (receptas)

    Nors agurkus galime vartoti ištisus metus, kvapniausių ir sultingiausių uždera vasaros sezono metu, kai labiausiai norisi gaivaus ir lengvo maisto. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, agurkuose yra didelis kiekis vandens, tačiau ši, iš pirmo žvilgsnio nenaudinga savybė, padeda išvengti dehidratacijos plieskiant karščiams. Be to, „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, agurkus galima išlaikyti šviežius ilgiau, jei parinksime jiems tinkamą temperatūrą. Tuo tarpu maisto technologai kviečia per ilgai neužlaikyti produktų šaldytuve bei pasigaminti sočių, bet neapsunkinančių grūdėtos varškės, pomidorų ir agurkų salotų, tapusių šios vasaros topu. Skysčių šaltinio alternatyva Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad agurkai paprastai nepelnytai nuvertinami dėl juose esančio didelio vandens…

  • Sveikata

    Pamiršta, bet itin vertinga daržovė – išsikepkite apkepą su porais ir pirmosiomis miško voveraitėmis 

    Apkepai su grybais, daržovėmis bei mėsa – ne tik gardi, bet ir įspūdingai atrodanti stalo puošmena. Rečiau nei svogūnai vartojami jų giminaičiai porai idealiai tinka nesaldiems kepiniams. Tad jei savaitgalį laukiate svečių, išsikepkite tokį apkepą – jis pigus, lengvai paruošiamas, be to, tai ir proga pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Nors sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daugiau antioksidantų turi žali porai, net ir termiškai apdorotuose išlieka mineralinių medžiagų bei skaidulų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti ir kokiuose patiekaluose panaudoti. Poruose esančios medžiagos – tarsi skydas nuo uždegimų  Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, porai labiausiai vertinami dėl antioksidantų:…