Vitaminas E kartais dar vadinamas grožio vitaminu, nes dėl savo antioksidacinio poveikio padeda gerinti odos, plaukų bei nagų būklę. Vis dėlto tai ne vienintelė priežastis, kuo šis vitaminas gali būti naudingas – sveikatos specialistai sako, kad jis gali sustiprinti organizmo atsparumą kovojant su infekcijomis ir sumažinti menstruacijų sukeliamus skausmus. Tačiau patiems pradėti vartoti vitaminų, maisto papildų, nepasitarus su specialistais, neatlikus reikalingų tyrimų, tikrai nereikėtų. „Vienas dažniausių klausimų, kurių sulaukiame iš pacientų dėl maisto papildų ir vitaminų, yra susijęs su noru pagerinti plaukų, nagų, odos būklę. Tokiais atvejais, išsiaiškinus, ar nėra kontraindikacijų vartojimui, rekomenduojame rinktis tokoferolį, arba vitaminą E, turintį stiprų antioksidacinį poveikį ir saugantį ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir jų…
Gydytojas kardiologas apie tai, kas svarbu, siekiant sukontroliuoti pavojingų širdies ligų riziką
Remiantis statistikos duomenimis, nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta net 56 procentai Lietuvos gyventojų. Iš jų daugiau nei pusę atvejų sudaro mirtys, sukeltos išeminės (koronarinės) širdies ligos. Nors pakankamai daug šnekama apie širdies ir kraujagyslių ligų profilaktiką, remiantis apklausų duomenimis, dažnai į ją numojama ranka ir į gydytojus kreipiamasi tik pasireiškus nerimą keliantiems simptomams. Deja, neretai ir medikai į profilaktinius patikrinimus vis dar žiūri gan atsainiai, o atėję pasitikrinti į profilaktinį kabinetą, net ir didelę šių ligų riziką turintys pacientai gauna standartines rekomendacijas dėl gyvenimo būdo korekcijų. Klinikos „Nefrida“ gydytojas kardiologas dr. Arūnas Maksvytis sako, kad siekiant suvaldyti širdies ligų vystymąsi bei jų progresavimą labai svarbus individualus dėmesys pacientui. Kiekvienas…
Gydytoja dalinasi, kokios virškinimo problemos kamuoja lietuvius ir kaip jų išvengti
Su įvairiais žarnyno sutrikimais susiduria dažnas šalies gyventojas – pasak gydytojų, tam įtakos turi netinkama mityba bei kiti faktoriai, todėl į tokius negalavimus numoti ranka nederėtų. Lapkričio 8-ąją, minint Europos sveikos mitybos dieną, gydytoja gastroenterologė pasakoja apie dažniausiai lietuvius kamuojančias virškinimo trakto ligas ir pataria, kaip jų išvengti. Dėl ko kyla virškinimo ligos Pastarieji metai šalies gyventojams atnešė nemažai nerimo sukėlusių naujienų: pasaulinės pandemijos padariniai, karas Ukrainoje, šiuo metu karinis konfliktas Artimuosiuose Rytuose. Daug nerimo kelia ir finansų valdymo klausimai. Stresas yra vienas iš esminių veiksnių, darančių didelę įtaką autoimuninių ligų atsiradimui ar jų paūmėjimui. Kaip sako medicinos centro „Northway“ gydytoja gastroenterologė Gabrielė Sodeikienė, galima išskirti keletą ligų, dėl kurių…
Karščiausios šaltojo sezono šukuosenų tendencijos – iš žinomų stilistų lūpų
Šaltojo sezono stiliaus tendencijoms įsitvirtinant madingų parduotuvių vitrinose ir didmiesčių gatvėse, akys krypsta ir į šukuosenas, galinčias būti ne mažiau svarbia įvaizdžio detale. Žinomi Lietuvos plaukų stilistai Robert Rogalskij ir Emilija Šimukauskaitė dalijasi aktualiausiomis šukuosenų madomis ir idėjomis, kurios šį rudenį leis atrodyti ypač stilingai. Natūralumas ir šilti atspalviai Pasak „Bold“ salono įkūrėjo, plaukų stilisto, dažnai kuriančio įvaizdžius ir žinomų prekės ženklų fotosesijose R. Rogalskij, tendencijų viršūnėse šį sezoną karaliauja natūralumas. „Daugelis žmonių ieško šukuosenų, kurios atspindėtų natūralią plauko struktūrą bei grožį. Taip pat ypač madingi yra ir įvairaus ilgio kirpčiai – pradedant trumpais, gerokai virš antakių ir baigiant nuaugusiais, vadinamaisiais „curtains bangs“ kirpčiukais. Neabejoju, kad tinkamai parinkto ilgio bei…
Lyginant su kaimynais lietuviai maitinasi geriausiai: dietologė išskyrė, kur dar turėtume pasitempti
Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į ypatingą maitinimosi reikšmę žmogaus sveikatai bei gerai savijautai. Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Sąjunga kas ketverius metus atlieka tyrimus, kuriuose aiškinamasi, kokius sveikos mitybos įpročius turi suformavę Europos gyventojai. Nors apklausų rezultatuose Lietuva patenka tarp geriausiai besimaitinančių valstybių, visgi, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lietuviams yra kur tobulėti – vis dar per mažai vartojame vaisių, daržovių ir kitų sveikatai palankių produktų. Atsižvelgdamas į tendencijas prekybos tinklas „Rimi“ stengiasi rūpintis savo pirkėjų sveikata ir privačios linijos produktus gamina vadovaudamiesi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad „Rimi“ privačios etiketės produktuose nėra GMO,…
Gimdos kaklelio vėžio prevencija: ką svarbu žinoti kiekvienai?
Gimdos kaklelio vėžys – didelė moterų sveikatos problema visame pasaulyje, tačiau tai taip pat vienas iš labiausiai išvengiamų vėžinių susirgimų. Džiugu, jog išsamūs moksliniai tyrimai ir pažanga sveikatos priežiūros srityje leidžia geriau suprasti gimdos kaklelio vėžio priežastis ir veiksmingas prevencijos priemones. Šiame straipsnyje nagrinėsime, ką būtina žinoti apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją kiekvienai savimi besirūpinančiai moteriai. Skiepai nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) Viena svarbiausių gimdos kaklelio vėžio prevencijos priemonių yra ŽPV vakcina. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, beveik visi gimdos kaklelio vėžio atvejai yra susiję būtent su žmogaus papilomos infekcija. Naujausi tyrimai parodė, kad ŽPV vakcinos labai veiksmingai apsaugo nuo dažniausiai vėžį sukeliančių žmogaus papilomos viruso atmainų. Skiepytis rekomenduojama…
Gydytoja dietologė pataria, kaip maitintis šaltuoju metų laiku
Atėjus rudeniui atvėsę orai, sutrumpėjusios dienos ir saulės trūkumas veikia mūsų nuotaiką bei energijos lygį, o mūsų imunitetas tampa labiau pažeidžiamas. Todėl, pasak medicinos centro „Northway“ Kaune gydytojos dietologės Auksės Gečionienės, siekiant išsaugoti sveikatą ir gerą savijautą, šaltuoju metų laiku itin svarbi tinkama mityba. Patyrusios specialistės teigimu esame žinduoliai ir mūsų genuose užprogramuota, jog tam, kad galėtume išgyventi, šaltuoju metų laiku turime prikaupti riebalų. Tačiau mūsų gyvenimo būdas ir sąlygos kardinaliai pasikeitė – fizinis krūvis sumažėjo, gyvename šiltuose namuose, eidami į lauką galime šiltai apsirengti, todėl apsirūpinti didesniu riebaliniu sluoksniu mūsų kūnui nebėra poreikio. Tuo labiau, kad ir maistas tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metų laikotarpiu prieinamas vienodai. Visgi, mūsų organizmas…
Pigu, greitai paruošiama ir skanu: trys gardžios užkandžių idėjos ir mitybos specialistės patarimai užkandžiautojams
Nors yra manoma, kad užkandžiai – greitas maistas, kuris yra arba skanus, arba pigus, jis gali sujungti abu privalumus. Tereikia jiems skirti tiek pat dėmesio bei pastangų, kaip ir ruošiant patiekalus pietums ar vakarienei. Užtenka tik pažvelgti į Italijos, Meksikos ar kitų šalių virtuves, kurias puošia patys įmantriausi užkandžiai. Jie gali ne tik suteikti malonų sotumo jausmą už nedidelę kainą, bet ir paįvairinti kasdienę mitybą, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai. Anot mitybos specialistės Gabrielės Urbonaitės, renkantis užkandžius, labai svarbi yra jų įvairovė: tai turėtų būti vaisiai, daržovės, pieno produktai, taip pat namie pagaminti sveikesni užkandžiai, užtepėlės ir pan. „Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į valgių sudėtį, vengti pridėtinio cukraus ar riebalų.…
NTB: spalį vilties gyventi ir pasveikti sulaukė net 23 recipientai
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos dalijasi viltį teikiančiomis žiniomis. Spalio mėnesį budintiems koordinatoriams užregistravus 14 pranešimų apie potencialius donorus, 11 šeimų sutiko savo mirusio artimojo organus dovanoti transplantacijai. Atlikus reikiamus medicininius tyrimus 7 donorai tapo efektyviais, t. y. buvo paimtas nors vienas organas ir / ar audinys transplantacijai, ir vilties gyventi ir pasveikti sulaukė net 23 recipientai. Palyginimui skaičiuojama, kad 2022 metais vidutiniškai per mėnesį efektyviais tapdavo 4 donorai ir būdavo atliekama 16 transplantacijų. Donorų artimųjų ir gydytojų dėka praėjusį mėnesį iš viso atliktos 8 inkstų, 1 širdies, 1 kepenų, 8 ragenų transplantacijos ir pirmoji mūsų šalyje simultaninė dviejų skirtingų organų: kepenų ir inksto persodinimo operacija. Kaip pasakoja…
Štai, ką visi mėgstantys improvizuoti namų virtuvėje turėtų žinoti apie vieną populiarią ankštinę daržovę
Amerikos indėnų gentys praktikavo „Trijų seserų“ žemdirbystę, kai pupelės, kukurūzai ir moliūgai buvo sėjami kartu. Pupelės aprūpindavo dirvožemį azotu, kuris buvo naudingas kitiems augalams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad šios ankštinės daržovės itin naudingos ir žmogaus organizmui: jose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, kalis, magnis ir B grupės vitaminai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad verta nusimanyti ir apie pupelių įvairovę: kiekviena rūšis pasižymi savitu skoniu bei tekstūra, todėl jas galima naudoti skirtingiems patiekalams. Kviečiame iš naujo atrasti šių ankštinių daržovių skonius ir pasigaminti gardų pupelių troškinį su brokoliais. Visa gerųjų medžiagų paletė: nuo mineralų iki antioksidantų Dėl įspūdingos maistinės…