Sutikti Naujuosius metus su stilinga vakarėlio atmosfera ir prabangiais užkandžiais nereikalauja nei daug išlaidų, nei ilgų valandų virtuvėje. Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 5 išradingomis idėjomis, kaip vos iš kelių produktų sukurti užkandžius, kurie atrodys prabangiai, sužavės skoniu, bet bus lengvai ir paprastai paruošiami net paskutinę minutę. Pasilepinkite ir leiskite savo svečiams mėgautis švente, neatskleidžiant paslapties, kaip lengvai tokį prašmatnų rezultatą pasiekėte. Lapkritį atlikta lojalių „Iki“ klientų apklausa parodė, kad vidutiniškai Naujųjų metų vaišėms ruošiamasi skirti apie 80 eurų, o 7 iš 10 ketina tilpti į iki 100 Eur biudžetą. „Pastebime, kad pirkėjų pasiruošimas Kalėdoms ir Naujiesiems metams skiriasi. Jeigu Kalėdoms daugelis atsigręžia į tradicinius patiekalus, skiria laiko jų ruošimui, tai…
Šilčiausiai apmuturiavę apsaugosime vaikus nuo peršalimo? Įvardijo klaidas, kurių geriau nedaryti
Žiemiškiems orams atėjus, nemažai tėvų, bijodami peršaldyti vaikus, prirengia mažuosius iš visos širdies ir neretai persistengia – pliusinei temperatūrai esant, vaikų aikštelėse mažieji siaučia vilkėdami žieminius kombinezonus, o šildomose patalpose dūksta aprengti šilčiausiais megztiniais. Specialistės dalijasi patarimais, kaip tinkamai rengti vaikus skirtingomis oro sąlygomis bei vardija dažniausiai daromas tėvų klaidas. Vaikų sergamumo priežastis – per šilti, netinkami rūbai „Jeigu vaikas iš lauko grįžta suprakaitavęs, sukaitęs, šlapias, vadinasi, buvo aprengtas per šiltai. Per šiltai aprengtas vaikas gali būti irzlus, jis greičiau pavargs. Kai lauke gana šilta, nereikėtų vaiko per daug prirengti, patariama remtis svogūno principu – rengti mažuosius keliais sluoksniais“, – sako BENU vaistininkė Jūratė Vaičiūnienė. Jai pritaria ir „Antėja“ klinikos gydytoja…
Naujieji Metai su trenksmu: kokių klaidų nedaryti leidžiant fejerverkus
Nors pastaraisiais metais fejerverkų populiarumas mažėja – jų atsisakoma ne tik privačiose šventėse, bet ir šalies miestų bei miestelių renginiuose, tačiau prekybos centruose vis dar galima rasti vietų, kuriose prekiaujama šiais proginiais atributais ir skatinama Naujuosius Metus pasitikti su trenksmu. Draudikai atkreipia dėmesį į pirotechnikos keliamus pavojus, kai nukenčia žmonių nekilnojamasis turtas, jų transporto priemonės, augintiniai ir net patys gyventojai. Ekspertai pabrėžia, kad perkant ir naudojant fejerverkus itin svarbu laikytis saugumo taisyklių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per pirmuosius vienuolika šių metų mėnesių dėl pirotechnikos naudojimo šalyje jau kilo du gaisrai. „Pirotechnikos gaminiai gali kelti pavojų žmonių sveikatai ir jų turtui, todėl Naujųjų Metų išvakarėse šiuos šventinius atributus leidžiant…
Po švenčių liko nesuvalgyto maisto? V. Radzevičius dalijasi patarimais, kaip jį panaudoti išradingai
Gardžiausiais patiekalais nukrautas kalėdinis stalas – neatsiejamas didžiųjų metų švenčių atributas. Visgi praėjus šurmuliui ir išėjus svečiams, dažnam iškyla klausimas – ką daryti su likusiu maistu? Kol seneliai ir tėvai dažnai išdalina likučius anūkams bei vaikams, kitiems tenka sukti galvą, kaip kūrybiškai panaudoti nesuvalgytą maistą. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad ruošiant kalėdinį stalą svarbiausia tinkamai suplanuoti maisto kiekį, kad jo liktų kuo mažiau, ir dalijasi patarimais, kaip išradingai panaudoti šventinių patiekalų likučius. „Įvairūs tyrimai rodo, jog tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė maisto keliauja į šiukšlių dėžę. Maisto švaistymas – didelė ir opi problema visame pasaulyje, o šventinio laikotarpiu ji tampa dar aktualesne. Svarbu žinoti, kad šventinei…
Fejerverkai – ir džiaugsmas, ir atsakomybė: kaip šventes pasitikti saugiai?
Naujųjų metų naktį dangų skrodžiančios ryškiaspalvės šviesos gali atnešti ne tik džiaugsmą, bet ir nelaimes. Kasmet fiksuojami įvykiai, kai dėl neatsargaus pirotechnikos naudojimo nukenčia turtas ar net sužalojami žmonės. Viso to tikrai galima išvengti – draudimo ekspertė primena svarbiausias saugaus elgesio su pirotechnika taisykles tam, kad šventinis džiaugsmas netaptų skausmu ir nuostoliais. Atidžiai perskaitykite instrukciją Draudimo bendrovės ERGO Privačių klientų draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė primena, kad pirotechnikos gaminius reikėtų įsigyti tik specializuotose parduotuvėse, o prieš naudojant įsitikinti, kad jų pakuotė nepažeista, nėra pasibaigęs galiojimo laikas. Taip pat prieš uždegant dagtį atidžiai perskaityti gamintojo pateiktą instrukciją. „Visų legaliai Lietuvoje parduodamų fejerverkų etiketėse yra aiškios, lietuvių kalba pateiktos instrukcijos. Jose paprastai būna…
A. Kuldoš: „Išmokti valdyti reaktorių galės kiekvienas“
Energetikos ir technikos muziejaus lankytojai nuo sausio 11 dienos galės patys išmokti valdyti reaktorių. Muziejus dirbtuvių kuratorius ir projekto vadovas Andžej Kuldoš atskleidžia, kad čia statomas simuliatorius yra tiksli Ignalinos atominės elektrinės valdymo kopija. A.Kuldoš sako, kad negalima paneikti Ignalinos atominės elektrinės svarbos mūsų energetikos istorijai. Jo rekonstrukcija, nors ir mažesnio mastelio, yra nepakartojama galimybė muziejaus lankytojams patiems išmėginti ką reiškia valdyti tokio tipo reaktorius, sužinoti apie reaktoriaus poveikį aplinkai. „Simuliatoriaus kūrimas stebino kiekvieną dieną. Nustebino ne tik to meto interaktyvumas – kaip kruopščiai viskas buvo sukurta – tačiau ir inžinierių kūrybiškumas. Tuo metu stigo komponentų, todėl kiekvienas sprendimas buvo apgalvotas ir, dažniausiai, nestandartinis. Atkurti tokį kūrinį yra didelė atsakomybė”, – …
„Pataluose“ gali būti ne tik silkė: „Lidl“ kviečia išmėginti netikėtus kalėdinius patiekalus
Silkės ir kitos tradicinės žuvys – vienas iš neabejotinų Kūčių ir Kalėdų stalo akcentų. Kaip rodo „Lidl“ užsakymu atliktos apklausos rezultatai, kas penktas Lietuvos gyventojas šventiniu laikotarpiu planuoja įsigyti šviežios žuvies. Kita dalis respondentų per šventes planuoja pasilepinti išskirtiniais gurmaniškais produktais, ir jų ketina dairytis žemų kainų prekybos tinkle „Lidl“. Šventinio stalo pažiba – gelsvauodegis tunas paprikos „pataluose“ Jei savo švenčių neįsivaizduojate be žuvies, bet norisi įnešti naujovių, „Lidl“ kviečia pasigaminti šventišką receptą, kurio pagrindinis akcentas – gelsvauodegis tunas. Garantuojame: tokio patiekalo dar tikrai niekas nebus ragavęs, o ir svečiai prašys pakartoti! Kalėdinių vaišių stalą ir papuoš, ir paskanins gelsvauodegiu tunu įdarytos saldžiosios paprikos. Jos – ne tik gardžios, bet…
Spūsties metu įvyko avarija? Ekspertai pataria, kaip spręsti situaciją
Šventinis gruodis – laikas, kai skubėjimas tampa kasdienybe, o miestų gatvėse viena po kitos formuojasi spūstys. Tokiomis sąlygomis ne tik ilgėja kelionės laikas, bet ir dažniau įvyksta eismo nelaimės. Tačiau šiems iššūkiams galima pasiruošti – ekspertai pataria, ką padaryti iš anksto, kaip vairuoti saugiai spūstyse ir kaip racionaliai reaguoti į avariją, kad nebūtumėte kliūtimi kitiems. Pasiruošimas – pirmas žingsnis į ramybę BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis primena, kad tikroji eismo įvykio valdymo sėkmė prasideda dar namuose. „Rekomenduoju namuose užpildyti bandomąją eismo įvykio deklaraciją – nesvarbu, ar tai būtų popierinė, ar elektroninė forma. Elektroninę mokomąją versiją galite rasti LR transporto priemonių draudikų biuro svetainėje. Tai paprastas žingsnis, tačiau jis suteikia…
Imbieriniai sausainiai kitaip: mitybos specialistės patarimai sveikatai palankiam receptui
Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo jaukumo, šeimos susibūrimų ir tradicinių skanėstų. Vienas iš žiemos švenčių simbolių – imbieriniai sausainiai. Tam, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs, mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė dalijasi ypatingu receptu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai. Imbierinių sausainių populiarumo priežastis – tai, kad jie yra ne tik gardus šventinis skanėstas, bet ir kūrybinė veikla, kuri suburia šeimas, skatina bendravimą ir atneša nepamirštamas šventines akimirkas. Imbieriniai sausainiai sveikiau Nuo šventinių sausainių neatsiejamas imbieras yra itin aromatingas prieskonis, kuris ne tik suteikia sausainiams unikalų skonį ir kvapą, bet ir pasižymi išskirtine nauda sveikatai. Kaip teigia mitybos specialistė G. Urbonaitė, imbiero sudėtyje esantys gingeroliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis,…
Šventinis maisto ruošimo maratonas prasideda: lengvi būdai sutaupyti ir mažiau švaistyti
12 patiekalų, tradiciškai patiekiamų per Kūčias, suteikia šventiniam stalui gausos ir išskirtinumo, tačiau naujausias Kalėdų tyrimas atskleidė, kad du iš penkių Lietuvos gyventojų šventiniu laikotarpiu norėtų išvengti maisto švaistymo. „IKEA Lietuva“ Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys dalinasi praktiniais patarimais, kaip surengti šventę neišlaidaujant ir užtikrinti, kad kuo mažiau maisto likučių iškeliautų į šiukšliadėžę. „Maistas yra svarbi švenčių dalis – būtų sunku įsivaizduoti Kalėdų sezoną be namuose ruoštais ir svečių atsineštais patiekalais nukrauto stalo. Tačiau sąmoningai apgalvotos vaišės gali džiuginti ne ką mažiau, o gal net ir labiau: planavimas, ką dėti ant stalo, padeda tausoti išteklius ir sukurti išskirtinį meniu. Kūrybiškai panaudokite namuose turimus likučius ir papildomai įsigykite tik tuos…