Namai

Kaip išsikepti sultingą ir gardų kepsnį?

Keptos mėsos receptai žavi net ir išrankiausius gurmanus. Deja, išsikepti skanų ir sultingą kepsnį nėra taip lengva kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Ir visai nesvarbu, kur mėsą kepsime – orkaitėje, keptuvėje ar ant grotelių, svarbiausia – tinkamas jos paruošimas.

Kepsnių receptai skiriasi savo marinatu ir prieskoniais, tačiau tikrąjį mėsos skonį lemia ne pagardų derinys. Siekdami geriausio rezultato, visų pirma privalote išsirinkti kokybišką, gardžią ir šviežią mėsą. Tinkamos kiaulienos spalva yra šviesiai rausva, mėsa turi būti šiek tiek drėgna, tačiau jokiu būdu ne šlapia. Parduotuvių lentynose itin dažnai matoma blizgi mėsa, tarsi ištepta aliejumi. Geriau tokio produkto atsisakyti ir eiti į kitą prekybos vietą. Jautiena išsiskiria tamsiai raudonu atspalviu. Be to, šios mėsos riebalų spalva yra kiek gelsvesnė nei kiaulienos (kiaulienos riebalai turi būti baltos spalvos). Sodri mėsos spalva kalba apie ilgą jos brandinimą.

Jei nupirktos mėsos neruošiate iš karto, įdėkite ją į apatinę šaldytuvo lentyną. Be to, saugokite mėsą nuo kitų produktų – jei kiaulieną ar jautieną pirkote specialioje pakuotėje, mėsos neišimkite, jei mėsa nesupakuota, suvyniokite ją į maistinę plėvelę arba laikykite maisto indelyje. Jei artimiausiomis dienomis mėsos neruošite, dėkite ją į šaldiklį – tinkamai užšaldyta mėsa gali išlikti šviežia daugiau nei pusmetį. Tiesa, užšaldytos mėsos negalima atšildyti ir šaldyti pakartotinai: mėsa praras gerąsias savo savybes, todėl nebus įgyvendinti net ir gardžiausi receptai. Be to, pakartotinai užšaldyta mėsa kelia rimtą pavojų sveikatai.

Ruošdami mėsą kepimui, privalote ją tinkamai suminkštinti. Rekomenduojame iš vakaro įtrinti į mėsą garstyčių miltelių. Tiesa, siekiant geriausio rezultato, tik nupirktą kepsnį reikėtų apibarstyti prieskoninėmis daržovėmis, pvz., svogūnais, porais ar petražolėms. Nepamirškite ir praktinės pusės – tai ne tik suminkštins mėsą, bet ir pagreitins jos paruošimo darbus.

Išsirinkę pageidaujamą marinatą, mėsą marinuokite tik sandariai užsidarančiame indelyje. Marinatas turi semti mėsą. Antrą kartą to paties marinato naudoti negalima, kadangi patiekalo skonis bus daug prastesnis. Prieš kepdami mėsą, marinatą nuvalykite, kadangi šlapias kepsnys neapskrus. Jei neturite laiko marinato ruošimui, apibarstykite mėsą prieskoniais, apšlakstykite kepsnį alyvuogių aliejumi, palikite valandėlę pastovėti ir kepkite.

Jei kepate jautienos kepsnį, kurio storis standartiškai siekia 1–2 cm, tuomet vienos pusės kepimui skirkite apie 3–4 minutes. Kiauliena kepama šiek tiek ilgiau (5–6 minutes). Jei norite, kad mėsa iškeptų greičiau ir būtų sultinga, visų pirma kepsnį gerai įtrinkite ir išmasažuokite. Kulinarai tvirtina, kad mėsa bus kur kas sultingesnė, jei kepsite kelis didelius gabalus, o ne daug mažų kepsniukų. Daugelis žmonių žino, jog rožinės spalvos kiaulienos valgymas pranašauja sveikatos problemas, todėl mėsą kepa 160 laipsnių temperatūroje. Žinoma, tokiu atveju visi parazitai yra sunaikinami, tačiau pati mėsa tampa sunkiai įkandama. Kad išvengtumėte šios bėdos, kepkite mėsą iki įprastos vidinės 145 laipsnių temperatūros ir palikite kepsnį 10 minučių – vidinė temperatūra šiek tiek padidės, tačiau jūs vis dar galėsite mėgautis minkštu ir gardžiu patiekalu.

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą