Skaitiniai

Gero naminio vyno gamyba

Naminio vyno gamyba labai greitai tampa vis populiaresniu pomėgiu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Naminis vynas – tai natūralus gėrimas, gaminamas fermentuojant vaisių ar uogų sultis. Fermentacija – tai procesas, kurio metu sultyse esantis cukrus virsta alkoholiu. Naminis vynas gali būti gaminamas sau arba savo draugams pavaišinti.
Nors reikia įdėti nemažai darbo, naminiovyno gamyba nėra sunki. Tačiau norint, kad pagamintas naminis vynas būtų geras ir skanus, gaminant vyną reikia laikytis vyno gamybos etapų tvarkos bei turėti tam tikrų žinių. Naminio vyno gamyba, turi būti suskirstyta į šiuos šešis etapus: 1. Vyno mielių paruošimas, 2. Misos paruošimas, 3. Vyno rūgimas, 4. Vyno rūgimo užbaigimas, 5. Vyno skaidrinimas ir vyno brandinimas, 6. Vyno išpilstymas.
Naminis vynas gali būti gaminamas bet kuriuo metų laiku. Pavyzdžiui, pavasaris tai vyno iš gėlių ir gėlių žiedlapių gaminimo metas. Pavasarį galima pradėti rinkti augalus, iš kurių vėliau bus gaminamas naminis vynas. Vasara, žinoma yra uogų sezonas. Vasarą, naminį vyną mes galime gaminti iš aviečių, serbentų, vyšnių, agrastų, braškių, žemuogių ir kitų uogų. Ruduo, be abejo pats geriausias metų laikas naminio vyno gamybai. Rudenį sunoksta vyno gamybai patys tinkamiausi vaisiai ir uogos. Rudenį, naminis vynas gali būti gaminamas iš kriaušių, obuolių, slyvų, gervuogių, šeivamedžio uogų, erškėtrožių ir žinoma vynuogių. Žiemą, naminio vyno gamybai, galime naudoti džiovintus arba šaldytus vaisius ir daržoves.
Norint pagaminti gerą naminį vyną, reikia pasirūpinti, kad prieš rūgimą būtų pakankamai cukraus, vyno mielių ir taninų. Naminio vyno kokybė priklauso nuo to, kokie produktai naudojami vyno gamybai, todėl kiekvienas vyno gamintojas tūrėtų stengtis atrinkti tinkamus produktus. Vyno gamyboje naudojami vaisiai ir uogos turi būti pilnai sunokę, kadangi nesubrendę vaisiai ir uogos turi per daug rūgščių. Pernokę vaisiai ir uogos taip pat netinka naminiam vynui gaminti, kadangi pernokusiuose vaisiuose ir uogose jau būna prasidėjęs rūgimo procesas, todėl gaminamas naminis vynas gali virsti actu.
Visų svarbiausia, užsiimant naminio vyno gamyba, nebijoti bandyti ir eksperimentuoti, kadangi taip galite sukurti tik savo, ypatingąjį, naminio vyno receptą.

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą