Sveikata

GERA KARMA Kanapių baltymai (proteinas) ir jo nauda

Parduotuvių ir vaistinių lentynose galima rasti šimtus įvairių produktų, kuriais siūloma praturtinti savo mitybą. Tikrai ne paslaptis, jog žmogaus organizmas iš maisto negauna pakankamai naudingų medžiagų ir mineralų, todėl papildai yra ne tik rekomenduotini, bet ir būtini normaliam organizmo vystymuisi ir funkcionavimui. Tiesa, kai kurie produktai yra įprasti ir naudojami nuo seno, tačiau tai nereiškia, jog nauji produktai yra kuo nors prastesni. Vienas iš tokių produktų – kanapių baltymai (proteinas), kuris tik skinasi kelią į vartotojų racioną, tačiau jį vartojantys žmonės lieka išties patenkinti, teigia UAB Gera Karma vadovas Andrejus Petruša. Taigi, kas yra tie kanapių baltymai ir kuo jie yra naudingi žmogaus organizmui?

Kanapių naudojimas vis dar išlieka kontraversiška tema. Kanapes dauguma žino kaip narkotinių savybių turintį produktą, tačiau tik nedidelė dalis kanapių ir jų produktų savo sudėtyje turi THC (psichotropinį poveikį turinti sudedamoji medžiaga). Nors Lietuvoje kanapių vartojimas ir auginimas yra nelegalus, tačiau išimtis yra pluoštinės kanapės, kurios yra itin plačiai naudojamos pramonėje. Pluoštinių kanapių skaidulos plačiai naudojamos popieriaus ir tekstilės gamyboje, o kai kurie augalai yra fermentuojami ir verčiami į biokurą. Maisto pramonėje naudojamos kanapių sėklos, kurios žinomos kaip itin naudingas produktas. Jos gali būti apdorojamos ir įprastai valgomos nesmulkintos. Šaltojo spaudimo būdu iš kanapių sėklų išgaunami kanapių baltymai (proteinas), kurio vartojimas yra kur kas platesnis nei pačių sėklų. Nei kanapių sėklos,  nei išgaunami baltymai savo sudėtyje neturi psichotropinį poveikį sukeliančių komponentų, todėl yra saugūs vartoti tiek vaikams, tiek ir suaugusiems.

Kanapių baltymai yra puikus proteino šaltinis, kadangi jame randamos visos 21 medicinoje žinomos amino rūgštys – tarp jų ir 9 rūgštys, kurių žmogaus organizmas pats negamina, todėl jos gaunamos ir pasisavinamos vien tik iš maisto papildų. Du valgomieji šaukštai kanapių baltymų turi net 13-15 gramų proteinų, o tokiame kiekyje baltymų randama ir 40% amino rūgščių paros normos. Amino rūgštys kaip ir angliavandeniai yra kuras raumenims. Svarbu ir tai, kad kanapių baltymai yra itin greitai pasisavinami, todėl jų poveikis būna labiau pastebimas. Kanapių baltymai yra itin naudingi sportuojantiems žmonėms – juose esančios amino rūgštys net 18% padidina energijos lygį treniruočių metu. Taigi, atletams šio produkto rekomenduojama vartoti daugiau. Negana to, kanapių baltymų milteliai padeda atstatyti raumenyną ir atgauti stiprumą. Tačiau renkantis kanapių baltymus svarbu atsižvelgti ir į kitas sudėtyje esančias mineralines medžiagas.

Plataus vartojimo kanapių baltymų milteliais prekiauja ir įmonė UAB Gera Karma. Ši įmonė gamina ir kuria taip vadinamąjį supermaistą – produktus, praturtintus sunkiai pasisavinamomis, bet žmogaus organizmui būtinomis mineralinėmis medžiagomis ir amino rūgštimis. Jų gaminami kanapių baltymai savo sudėtyje turi ne tik visas minėtas amino rūgštis, tačiau ir yra puikus Omega 3, 6 ir 9 riebiųjų rūgščių šaltinis. Negana to, vartojantį šį produktą organizmas gaus ir nuolat reikalingus vitaminus A, D, E, B bei mineralines medžiagas, tokias kaip geležis, magnis, kalis, kalcis,  cinkas, manganas bei fosforas. Šis produktas yra saugus naudoti bei tinka alergiškiems žmonėms.  GERA KARMA™ kanapių baltymai yra neabejotinai geriausias augalinės kilmės baltymų šaltinis. Prekinis ženklas yra registruotas Lietuvoje, o tai reiškia, kad tai yra originalus ir veiksmingas produktas.

Kanapių baltymų miltelius galima naudoti įvairiai. Trinti energizuojantys kokteiliai yra vienas populiariausių baltymų naudojimo būdų – juos galima maišyti su visais įmanomais produktais. Tiesa, kai kurie vartotojai teigia,  jog kanapių baltymai gali turėti ir šiek tiek kartų prieskonį, todėl juos maišant su šviežiais vaisiais ar daržovėmis galima gerokai pagerinti skonį. Keletą šaukštelių kanapių baltymų galima įmaišyti į, tarkime, avižinę ar kitokią košę. Šiais milteliais galima pakeisti ir iki 25% miltų, dedamų į kepinius, todėl su jais galima kepti ir įvairius blynelius ar kitus kepinius. Svarbu ir tai, kad kanapių baltymų naudingos medžiagos termiškai apdorojant nedingstsa, taigi, juos galima dėti net ir į sriubą. Tačiau persistengti irgi nereikėtų – rekomenduojama paros norma yra 2-3 šaukštai kanapių baltymų miltelių vidutinį fizinį krūvį turintiems asmenims. Paros norma kiek didesnė aukštą fizinį intensyvumą turintiems žmonėms – sportininkams ar tiesiog gyvenantiems aktyvų gyvenimą.

Iki tol, kol ėmė populiarėti augaliniai kanapių baltymai, geriausiu natūraliu amino rūgščių ir mineralinių medžiagų šaltiniu buvo laikomos sojos. Deja, bet dabar maisto pramonėje naudojamos sojos dažnai yra genetiškai modifikuotos, todėl jų vartojimas sukelia ir tam tikras grėsmes. Pačios kanapės nėra genetiškai modifikuojamos, tad yra saugios vartoti ne tik vegetarams ar veganams, bet ir žaliavalgiams.

Apie neigiamą poveikį ir žalą, kuriuos patiria žmogaus organizmas, negaunantis ar gaunantis nepakankamą kiekį mineralinių medžiagų ir amino rūgščių, kalbėti galima ilgai. Jų trūkstant nusilpsta imunitetas, organizmas nesugeba kovoti su virusais ir infekcijomis, o ilgainiui ima kankinti nuovargis bei įvairūs susirgimai, pareikalaujantys ilgo ir varginančio gydymo. Kai kurie žmonės vis dar naiviai mano, jog maiste galima rasti visas būtinas medžiagas, tačiau jų jokiu būdu nepakanka. Todėl būtina savo racioną praturtinti natūraliais naudingų medžiagų praturtintais produktais, tokiais kaip kanapių baltymai (proteinas).

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą