• Sveikata

    Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

    Aliejus, visai kaip ir kokybiški prieskoniai – neatsiejama kiekvieno burnoje tirptančio patiekalo dalis. Aliejaus rūšių šiuo metu yra pačių įvairiausių, o renkantis sau tinkamą – gali susisukti galva. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad būtent dėl šios priežasties svarbu žinoti, kuo kiekviena rūšis skiriasi ir kaip įvairios kilmės aliejus panaudoti kasdienėse gastronominėse kelionėse. „Sveiki aliejai yra svarbi kiekvieno kasdienio raciono dalis. Be aliejaus mažai įsivaizduojamas daugelis mėgstamų ir mums žinomų patiekalų: aliejumi gardinamos salotos, makaronai, sriubos, netgi ledai bei gaminami įvairiausi padažai. Pastebime, kad aliejui vis išrankesni tampa ir pirkėjai. Jie parduotuvių lentynose dairosi ne tik rapsų ar saulėgražų, bet ir kokybiškio alyvuogių, sėmenų ar moliūgų sėklų…

  • Sveikata

    Pražydo floristų išpuošta Šiluva: siunčiama vilties ir tikėjimo žinia (foto)

    Rugsėjo 7–15 d. Šiluvoje vyksta didieji Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai (Šilinės). Į miestelį, kuris jau tapęs dvasinės traukos ir piligrimystės centru, plūsta žmonės iš visos Lietuvos. Kasmet maldininkus pasitinka Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristų išpuoštos sakralios erdvės – Švč. M. Marijos Gimimo bazilika, Ligonių sveikatos koplytėlė, Apsireiškimo koplyčia ir lauko altorius. Ši puošyba tampa tikru iššūkiu floristikos meistrams, nes reikia sukurti ne tik žinią nešančią puošybos koncepciją, bet ir ją profesionaliai įgyvendinti. Tam, kad Šiluva pražystų floristai dirba 5 dienas, nuo ankstyvo ryto iki sutemų. Reikia laiku atsigabenti gėles, atlikti daug fizinių jėgų reikalaujančius paruošiamuosius darbus, įveikti aukščio baimę ir nuolat rūpintis, kad papuoštos erdvės kuo ilgiau išliktų…

  • Sveikata

    Kokybišką darbą lemia ir kėdė, ir sveikas užkandis

    Dirbdami praleidžiame didžiąją dalį savo dienos, todėl savijautos dirbant nereikėtų ignoruoti – svarbu pasirūpinti patogia darbo vieta ir nepamiršti tinkamo pasiruošimo. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė sako, kad neturėtume žiūrėti pro pirštus, kaip jaučiamės dirbdami, nes tai užima didelę gyvenimo dalį. Gerą savijautą lemia ir tai, kaip pasiruošiame darbui, kokioje aplinkoje dirbame ir netgi tai, kokią veiklą renkamės laisvu laiku. Vis daugiau įmonių rudenį pradėjo bent daliai laiko sugrįždami į biurus, tad taisyklių, kaip čia galime jaustis gerai, tenka mokytis iš naujo. „Pirmiausiai, žinoma, turėtume matyti savo darbo tikslą ir prasmę, nes tai labai svarbu. Dirbant intensyviai, svarbu pasirūpinti ir savo kūnu, kuris lemia rezultatus. Priežiūra prasideda nuo dėmesio fiziniam kūnui,…

  • Sveikata

    Šių metų biohakatonas – tramplinas sveiko senėjimo iššūkius sprendžiantiems inovacijų pionieriams

    Kitą savaitgalį vyksiančio biohakatono „Sveikatos kodas 2021“ organizatoriai džiaugiasi subūrę mentorių komandą, kurioje – bemaž visų inovacijų pionieriams aktualių sričių ekspertai. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) primena, kad iki registracijos pabaigos liko vos 4 dienos. Dalyvauti kviečiami visi, norintys įdėti savo indėlį sprendžiant vieną opiausių šio dešimtmečio problemų, įdarbinti savo patirtį, užmegzti naujų pažinčių, sudominti investuotojus ir išgirsti inovatorių akiratį plečiančias Lietuvos ir užsienio mokslininkų paskaitas.  „Šių metų biohakatono metu bus kuriami sprendimai itin aktualioms problemoms, kurios trukdo senėti sveikai. Kiekviena jame dalyvaujanti komanda yra inovacijų pionieriai, taigi, ir jų kelias – visiškai naujas. Kad vystant idėją žinių ir patirties trūkumas nepakištų kojos, subūrėme įspūdingų kompetencijų mentorius. Tikimės, kad jų…

  • Sveikata

    Projektas „Menas be stogo atgyja“ – pasiekė kulminaciją: paskelbti net trys nugalėtojai

    Prekybos tinklo „Iki“ ir projekto „Menas be stogo“ organizuotas konkursas „Menas be stogo atgyja“ pasiekė finišo tiesiąją, išrinkti net trys šio projekto laureatai. Daugiausiai balsų surinkę menininkai bus apdovanoti 1000 eurų piniginiais prizais, be to, laimėtojų darbai papuoš „Iki“ parduotuvėse parduodamą atributiką, kurią galės įsigyti kiekvienas norintis. „Konkurso „Menas be stogo atgyja“ tikslas – padėti per pandemiją nukentėjusiems menininkams. Džiaugiamės, kad mūsų tinklo kartu su projektu „Menas be stogo“ organizuotas konkursas sulaukė ne tik didelio dalyvių, bet ir balsuotojų skaičiaus. Sveikiname nugalėtojus ir džiaugiamės, kad netrukus mūsų parduotuvėse pasirodys atributika su nuostabiaisiais jų darbais“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Konkursas „Menas be stogo atgyja“ vyko net…

  • Sveikata

    Gyvosios donorystės stebuklas: tėčio inkstas išgelbės sergantį sūnų

    Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie SAM praneša, kad šiandien, rugsėjo 7 d., Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) Kauno klinikose atliekama gyvojo donoro inksto transplantacija. 63-ejų metų amžiaus vyras ryžosi savo inkstą dovanoti 35-erių metų sūnui. Ši transplantacija vyrui bus antroji. Anksčiau jam buvo persodintas mirusio donoro inkstas. Kaip teigia LSMUL Kauno klinikų gydytojas nefrologas, vyresnysis transplantacijų koordinatorius Andrejus Bura, transplantacija iš gyvo donoro dažniausiai būna sėkminga, transplantuotas gyvo donoro inkstas veikia geriau ir išlieka gyvybingas ilgiau nei transplantuotas mirusio donoro inkstas.   Ši operacija šiais metais yra pirmoji gyvojo donoro inksto transplantacija Kauno klinikose ir jau 7-oji Lietuvoje – 6 tokios transplantacijos šiemet atliktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.…

  • Sveikata

    Ieva Mackevičienė papasakojo, kaip sudomina atžalas vaisiais ir daržovėmis: ragina gaminti drauge

    Greičiausiai dauguma tėvų yra susidūrę su problema, kaip paskatinti savo vaikus valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Anot du vaikus auginančios Ievos Mackevičienės, būdų mokyti mažamečius apie žalumynų ir sveiko maisto naudą yra daugybė, pradedant pavyzdžio rodymu ir baigiant visos šeimos ruošiama vakariene. Nuomonės formuotoja pasakoja, kaip sudominti atžalas bei dalijasi savo vaikų mėgstamiausiais sveikais patiekalais. I. Mackevičienės teigimu, visos pamokos supažindinant vaikus su vaisiais ir daržovėmis prasideda ankstyvoje vaikystėje. Pasak jos, ar tai būtų pradžiamokslių knygos, ar realus žalumynų čiupinėjimas, tai daryti būtina kuo anksčiau. „Motiejų ir Meilę dar kūdikystėje veždavome pas močiutė į kaimą, kur natūraliai auga agurkai, pomidorai, kitos daržovės ir vaisiai, duodavome juos pačiupinėti, pauostyti. Vėlesniame amžiuje…

  • Sveikata

    Kopūstų pusbroliai Briuselio kopūstėliai: su kuo jie derinami ir kodėl jiems suteiktas Belgijos sostinės vardas?

    Briuselio kopūstas – nedidelė, tačiau ypatinga nauda sveikatai pasižyminti daržovė. Kuo daugiau šie kopūstai auga, tuo daugiau įprastųjų kopūstų savybių perima. Visgi, Briuselio kopūstus reikėtų rinktis nedidelius, mat mažieji Briuselio kopūstai pasižymi kur kas saldesniu skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad Briuselio kopūstuose gausu mineralų ir antioksidantų. Šios daržovės įtraukimas į kasdienį racioną apsaugo nuo įvairių rūšių vėžinių susirgimų bei širdies ligų ar per didelio cholesterolio kiekio. „Briuselio kopūstai Lietuvoje vis labiau mėgstama ir vis dažniau vartojama daržovė. Pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu vis dažniau eksperimentuoja su receptais, dairosi įmantresnių ingredientų, į kasdienę mitybą stengiasi įtraukti daugiau šviežio ir sveiko maisto, vaisių bei daržovių,…

  • Sveikata

    76 proc. Lietuvos gyventojų nežino, kas yra mėlyna ekranų šviesa arba nekreipia į ją dėmesio

    Išmanieji įrenginiai jau yra tapę neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi – jais naudojamės tiek darbo metu, tiek namuose pramogoms ar laisvalaikiui. Kita vertus, šiandien vis dažniau kalbama apie išmaniųjų įrenginių skleidžiamą mėlyną šviesą. Jos poveikis vartotojams gali sukelti padidėjusį akių nuovargį, išsausėjimą ar net nemigą. Nepaisant to, Lietuvoje ši problema vis dar nėra pakankamai aptariama: 57 proc. šalies gyventojų nekreipia dėmesio į ekranų skleidžiamą mėlyną šviesą, o net penktadalis – 19 proc. – apskritai nežino, kas tai yra. Tokią statistiką parodė „Huawei“ užsakymu atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimų“ šalies gyventojų apklausa. Remiantis apklausa, renkantis išmaniuosius įrenginius į jų skleidžiamą mėlyną šviesą dėmesį atkreipia vos 9 proc. apklaustųjų. 15 proc. Lietuvos gyventojų taip…

  • Sveikata

    Gaminame iš obuolių: trys netikėti tinklaraštininkės „Pusryčiams“ receptai

    Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad lietuviams obuoliai – vienas mėgstamiausių vaisių, o pirmenybė teikiama vietoje užaugintiems obuoliams. Jų populiarumą patvirtina ir nuolat augantys pardavimų duomenys: praėjusią savaitę, lyginant su tuo pat praeitų metų laikotarpiu, obuolių parduota net 54 proc. daugiau. „Obuolius lietuviai mėgsta nuo seno. Jie mūsų šalyje tokie populiarūs, kad obuolius galime pavadinti tradiciniu lietuvišku vaisiumi. Pirkėjams siūlome platų obuolių asortimentą, visus metus užtikriname gausų pasirinkimą ir turime net 20 veislių lietuviškų obuolių. Pastaruosius pirkėjai mėgsta labiausiai, nes vietos ūkininkų užauginta produkcija – šviežumo ir kokybės garantas. Būtent dėl šios priežasties glaudžiai…